Logoklein2
Museum-Noord

Wijkenlogo Home
AandMuseum-Noord MuseumNoord pic
Algemeen:
De kleine wijk ten noorden van de Leuvensesteenweg noemen we Museum-Noord. Althans het westelijke gedeelte alleen omdat deze wijk toch een duidelijk ander entiteit is dan de Afrika Buurt, die oostelijker ligt. Veelal 60er en 70er jaren villa's in de Rotselaerlaan en de Lokaertlaan, en veel nieuwere open en halfopen bebouwing rond de Bijlkensveldstraat die uitkomt op een rugbyveld. De kavels zijn redelijk klein, vaak zo'n 400 tot 700 vierkante meter, waardoor de huizen vrij dicht op elkaar lijken te staan.
Afhankelijk van de nabijheid tot de Leuvensesteenweg zal er enige geluidshinder zijn van deze  altijd drukke weg. De Museumlaan die de noordzijde van deze wijk begrensd kijkt uit op een landelijk gebied. Voor hoe lang nog is natuurlijk de vraag.
De aanwezigheid van de grote British School of Brussels (BSB) met zijn werkelijk prachtige grounds, maar niet al te mooie schoolgebouwen, aan de overkant van de Leuvensesteenweg, drukt zijn stempel op de buurt. Relatief veel huurhuizen, en natuurlijk een grote Angelsaksische gemeenschap die de wijk begint te domineren.. De kinderen kunnen 's ochtends gewoon naar hun school toelopen. Alhoewel ook hier de drukke Leuvensesteenweg een gevaarlijk obstakel kan zijn.
Een ander bepalend element van de buurt is uiteraard de aanwezigheid  van het Afrikamuseum. Pompeuze Leopold II architectuur, waar aan de voorkant de snelweg veel te dicht voorbij komt zodat het gebouw hier nauwelijks ademruimte krijgt, maar aan de achterkant helemaal opbloeit door de schitterende Franse tuinen die de briljante facade (zie eerste foto op beginpagina) helemaal tot zijn recht laten komen. Velen uit Brussel hebben dit ontdekt, en de Museumtuinen en het aangrenzende park zijn dan ook een magneet voor dagjestoeristen geworden.  Elk weekend is het hier, voor en achter het Museum, een komen en gaan van de meest kleurrijke bruiloftspartijen.
De Carrefour, voormalig GB, is prominent aanwezig aan de Rotselaerlaan. De grootste supermarkt van Tervuren trekt de hele dag door verkeer naar haar grote parkeerterrein.
Met een beetje goede wil kunnen we stellen dat de eindhalte van tramlijn 44 op loopafstand ligt. Iets dat een meerwaarde is, omdat de opties om makkelijk en filevrij  in Brussel te komen tijdens de spits zo ruimer zijn.  De tramhalte alleen is trouwens al een plaatje om te zien. Net zoals de wonderschone en soms sprookjesachtige tramrit naar Brussel die dwars door  resten van het oude Zonienwoud , langs de slingerende groene as, perpendiculair op de vijfhoek van Brussel-Centrum, langs het Woluwepark met haar meren voert, waarbij men menigmaal prachtig uitzicht heeft op spectaculaire herenhuizen aan beide kanten van het spoor.  De tramstellen zijn nog de charmante oudere type PCC.  De MIVB noemt de Tervurenlijn een expresslijn, maar dat is meer propaganda en flagrante overdrijving. Het beginpunt van de lijn, bij metrohalte Montgomery is weliswaar ondergronds, maar daarna volgen toch nogal wat inefficiente gelijkvloerse kruisingen.  Om de snelheid en betrouwbaarheid van de lijn op te voeren dienen er nog wel een aantal tunnels onder de moeilijke punten te worden gegraven. Dit lijkt  so wie so verstandig om de verdergaande exploitatie van de Tervuren tramlijn te garanderen.

Prijzen:
Museum-Noord zit in het middensegment met een prijs van net iets minder dan 2000 Euro per vierkante meter bewoonbaar oppervlak. Veel woningen worden verhuurd door particulieren. Vaak Vlaamse eigenaren, of Britten die wel gekocht hadden maar zich later elders hebben gevestigd. Vanaf 1800 Euro per maand tot zo'n 3000 Euro komen hier regelmatig villa's op de huurmarkt.
Het feit dat er nogal wat panden in de verhuur zitten doet het onderhoud in ieder geval aan de buitenkant niet altijd goed. Het aangezicht van de buurt is dan ook minder dan men op grond van de koopprijzen op deze lokatie zou mogen verwachten.
Vooral de makkelijke ligging ten opzichte van de BSB, supermarkt,  de tram en de invalsweg naar Brussel is een toegevoegde waarde. Vooral voor hen die denken hier slechts op een tijdelijke basis te verblijven.
De prijsevolutie zal iets achterblijven bij de algemene Tervuurse trend. We verwachten tussen de 3 en 4 % in 2008. De inhaalslag ten opzichte van de hoofdstad  is hier al goeddeels gemaakt. Het prijsniveau ligt dan ook waar het zou moeten zijn. De huurprijzen zijn aan de hoge kant in verhouding met vergelijkbare wijken , maar men betaalt voor het gemak van het wonen in de wijk.  De  relatief hoge huurprijzen worden mede veroorzaakt door het feit dat veel huurders kort blijvende expats zijn, die een behoorlijk royaal  huurbudget van hun werkgever ter beschikking krijgen.
Kopen in deze buurt lijkt  op het eerste gezicht vooral aantrekkelijk en verstandig voor diegenen die het aangekochte pand weer willen verhuren , om een stabiel rendement te verkrijgen met een waardevast onroerend goed. De kapitaalsappreciatie biedt hierbij echter op de lange termijn meer perspectief dan het huurrendement. Doordat de huren in Brussel en omgeving in vergelijking met andere Europese steden laag zijn wordt de tendens dat bedrijven die met expats werken de ter beschikking gestelde woonkostenvergoeding voor hun uit het buitenland aangetrokken werknemers naar beneden gaan bijstellen.

© 2008 Estaval