Logoklein2
 Vossem
Wijkenlogo Home
AandVossem Vossempic1
Algemeen:
Lang een aparte gemeente, uiteindelijk werd Vossem in 1977 toch bij het grotere Tervuren gevoegd. En werd daarmee de meest oostelijk gelegen woonkern van de gemeente Tervuren. Ook Vossem ontstond als nederzetting aan de rivier de Voer.Wat meer stroomafwaarts dan Tervuren centrum.  Het oudere gedeelte van Vossem, rond de Dorpsstraat,  ligt dan ook  een stuk lager dan de omringende gebieden.
De bebouwde omgeving van Vossem is een allegaartje van historische 19e eeuwse panden, arbeiderswoningen uit het begin van de vorige eeuw, herenhuizen met prachtige ornamenten uit dezelfde periode, jaren vijftig bel etage huizen, hier en daar een fermette of een serristenwoning, en vooral vanaf het begin van de jaren zestig de vrijstaande villa's zowel langs de doorgaande wegen als in de inbreidings-verkavelingen. en dan recentelijk ook nog appartementen aan de College van Luxemburglaan.
De doorgaande wegen met aan weerszijden de rijhuizen worden vooral bevolkt door Vlamingen. In de villa gedeeltes is het percentage niet-Belgen en franstaligen wel significant, maar nog onder een bepaald kritisch niveau  waardoor Vossem nog een echt Vlaams karakter heeft.
Doordat Vossem ontstond als nederzetting aan een water kon dit dorp organisch groeien en zien we met een beetje goede wil zelfs iets van de dorpskern. De gemeente heeft kavels de laatste twintig jaar volgens een inbreidingslogica uitgegeven. De ruimtes tussen de bebouwde straten werden en worden zoveel mogelijk ingevuld. Iets waardoor is bereikt dat er efficienter met de ruimte is omgegaan. Juist omdat deze invulling beetje bij beetje en zonder veel planning uitgevoerd wordt geeft het uiteindelijke resultaat een rommelig beeld. Te krap opgezet, weinig aandacht voor de openbare ruimte, laagwaardige inrichting van die openbare ruimte voor wat betreft straatmeubilair en voetgangerspaden. Alles gericht op een zo goedkoop mogelijke aanleg van de residentiele invulling. En dat zie je terug.  Er was zeker enige potentie om Vossem aantrekkelijker te maken dan dat het nu is. Maar dat zou rigoreuze maatregelen hebben gevergd, afgeleid van een coherent masterplan dat heilige huisjes, letterlijk en figuurlijk, niet zou hebben geschuwd.
Nu is Moorsel vooral een woongebied in Tervuren. Het is van een aantal gemakken voorzien weliswaar, maar buiten de veilige en warme omgeving van het huis en de tuin is het nauwelijks aantrekkelijk om in de publieke ruimte te vertoeven. Het centrale plein is vooral een smalle parkeerplaats, van trottoirs is nauwelijks sprake en al ze er zijn dan vaak erg smal en ingelegd met de goedkoopste tegel, en de huizen zijn vooral naar de tuinkant, dus de achterkant, gekeerd, zodat het zicht op een perpendiculair geparkeerde auto voor een huis met kleine ruitjes het meest gangbare is.
Geografisch gezien het verst verwijderd van de gemeentegrens van Brussel en op auto-afstand van het centrum van Tervuren. In tegenstelling tot Moorsel beschikt Vossem over een aantal basisvoorzieningen van betekenis. Er zijn winkels, supermarkten,  een bakker, scholen,  en zelfs nog een cafe.
Voor diegenen die vooral willen wonen in de rust, niet te ver van de hoofdstad of van Leuven, niet bereid zijn om de premies te betalen voor de huizen zoals die in west Tervuren worden gevergd, is Vossem een interessante keuze. Vermeldenswaard is natuurlijk nog dat de directe omgeving van Vossem gevarieerd, rustig, en groen is.  Er zijn nauwelijks fietspaden maar door de betrekkelijke rust op de wegen kan gerust gesteld worden dat Vossem een prettige uitvalsbasis is voor veel interessante en waardevolle fietsroutes. Naar het westen stuit men op de Warande wat een prachtige fietsroute, min of meer langs de Voer, oplevert naar het centrum van Tervuren. Ten noorden van Vossem vindt men het Moorselbos. En als men de tweewieler gebruikt om  in de andere windrichtingen te koersen ontdekt men een woderschoon  platteland met kleine llandbouwpercelen en kleinschalige veeteeltbedrijven. Dit alles in een glooiend landschap zodat hier en daar een feeeriek uitzicht de beloning vormt voor de fietser.

Prijzen:

De huizenprijzen in Vossem zijn voor Tervuurse begrippen alleszins redelijk te noemen. Villa's komen zo nu en dan op de markt voor rond de 400.000 Euro. Rijhuizen met drie slaapkamers en twee badkamers in geheel gerenoveerde staat en met een diepe tuin vanaf 280.000 Euro. Zeer eenvoudige nog te renoveren rijwoningen aan een doorgaande weg doen soms onder de 200.000 euro.
Uitgangspunt in Vossem is een vierkante meter prijs van rond de 1800 Euro per meter bewoonbare oppervlakte. Voor hen die een bouwgrond zoeken moeten rekening houden met het feit dat deze nog maar zelden op de markt komen. Houdt rekening met een absolute ondergrens van tweehonderd Euro per vierkante meter voor een open bebouwing perceel. Voor een halfopen bebouwing kan de m2 prijs nog behoorlijk oplopen.
De bouwkavels die op de markt gaan komen de komende jaren zullen voornamelijk worden gedistribueerd door de gemeente. En dit onder allerlei strenge voorwaarden. Zoals een maximum officieel inkomen uit arbeid. De gezinssituatie. Of een bepaald minimum aantal jaren woonachtig te zijn geweest  in de gemeente Tervuren. Ook is het niet uit te sluiten dat de gemeente ook taalvoorwaarden aan toekomstige verwervers van haar gronden gaat stellen. Dit alles in het kader van de bescherming van het originele Vlaamse karakter en de eigenheid van de plaats Tervuren en de verheffing van de laagste inkomensgroepen.
De laatste jaren zien we dat gemeentes in Vlaanderen met een dergelijke distributiestrategie hun doel voorbij zijn geschoten. Menig Vlaamse koper van een door een gemeente met korting beschikbaar gestelde bouwgrond in de Rand is allang weer doorverhuisd verder Vlaanderen in, na te hebben geprofiteerd  middels een hoge verkoopprijs op de courante markt van  de verkoop van zijn onroerend goed. Sommige gemeentes hebben deze ontwikkeling onderkend en de kans dat dergelijke kavels de komende jaren voor een marktconforme prijs worden aangeboden is hiermee  gestegen.
De aankoop van een bestaand huis is daarmee ook de grootste garantie op de uiteindelijke verwerving van een onroerend goed op de Tervuurse markt. Het wachten op een bouwgrond in 
tervuren is een een riskante aangelegenheid. Die trein zou wel eens niet kunnen passeren. Het feit dat gemeentes een veel hogere prijsstelling hanteren per m2 en nieuwe aanvullende voorwaarden kunnen gaan stellen  maakt het het speculeren op het verkrijgen van een bouwrijp perceel  er niet aantrekkelijker op.
Voor woningbouw uitgeefbare gronden zijn er intrinsiek  in  Tervuren met haar aanzienlijke oppervlakte en landbouwareaal genoeg. Politiek gezien ziet het er op dit moment niet naar uit dat de gemeente samen met de provincie Vlaams-Brabant zal zorgen dat grote delen hiervan op korte of middellange termijn een woonbestemming krijgen toegemeten en ter beschikking komen van hen  die willen bouwen. Toch is het nooit uitgesloten dat de politieke verhoudingen en inzichten op het gemeentehuis zich wijzigen en de ruimtelijke inrichting van vooral de perifere zones van Tervuren een drastische verandering te zien gaan krijgen.



                                                                                     © 2008 Estaval