LogoTervurenres1
bxlmaplogo tervuren.fr Estaval1
leeuwvlagvlbrabant
Histoire
Chiffres
Quartiers
Photo's
Immobilier
Politique
La vie a Tervuren
Liens
vlagtervurenklein
Contact
Est:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Wezembeek-Oppem
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
 
Sud:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Bruxelles:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Nord:
- Vilvoorde
- Meise
- Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

Ouest:
- Wemmel
- Sint-Peters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
                                   
Museum1
Tervuren, die groene en welvarende gemeente in de rand van de hoofdstad van Europa, Brussel.
Deze website gaat je alles vertellen over Tervuren, hoe het is om te wonen, wat de beste plekken zijn in de gemeente om te wonen en waarom, wat de onderlinge verschillen zijn tussen de wijken,  en wat het allemaal gaat kosten en waard is; kortom alles wat je moet weten als je in Tervuren woont of als je van plan bent om je er te gaan vestigen.

Tervuren als zodanig ontstond aan het einde van de Middeleeuwen, aan het riviertje de Voer. Vanaf dan zou het een interessante en roemruchte geschiedenis kennen, waarin Koningshuizen en adel een voorname rol spelen. De  mooie en groene gemeente ligt aan de zuidoostkant van  Brussel. Van oudsher het meer chique en welvarende gedeelte van de agglomeratie. Aan de zuidkant wordt de gemeente begrensd door het fameuze Zonienwoud, sinds jaar en dag verreweg de belangrijkste natuurlijke troef van Brussel en de verre omtrek. Aan de oostkant ligt het Park, zwanger van sporen uit het vorstelijke verleden, met daarin als hoofdattractie het Museum voor Midden Afrika (zie foto hierboven). In het westen vinden we de historische golfbaan Ravenstein, en ten noorden van het centrum liggen de oude aristocratische villawijken doorlopend in de gemeente Wezembeek-Oppem.
 

ETotaalTervuren

De gemeente Tervuren is behoorlijk uitgestrekt en bestaat uit verschillende wijken. We beschrijven en classificeren ze hier allemaal.
Heel bijzonder is dat het centrum zich uitsluitend naar de westelijke en zuidelijke kant uit ontwikkeld heeft door de speciale omstandigheid dat de ommuurde Warande direct aan de Markt van Tervuren grenst. Op deze manier is de vorm van een kern ontstaan die zich door deze natuurlijke situatie onderscheidt van de doorsnee landinwaarts gelegen stad uit dezelfde periode. Het park fungeert als een soort van natuurlijke barriere zoals elders een zee, berg, of brede rivier dat kan zijn. Het centrum van Tervuren is vanaf de historische panden in de buurt van de Markt verder geexpandeerd met een ouder gedeelte dat bestaat uit woningen die hoofdzakelijk aan het einde van de 19e eeuw, begin van de 20e eeuw zijn gebouwd. Het stratenpatroon uit de Middeleeuwen is hierbij intact gebleven. Doordat Tervuren lang functioneerde als een op zichzelf staande entiteit vinden we in het centrum een grote variatie aan woningen. De straten tussen de Tervurenlaan en de Brussselsesteenweg bestaan uit veelal imposante meesterwoningen. Verderop in de oude kern worden de woningen een stuk kleiner en eenvoudiger. Maar ook hier zijn architectonische juweeltjes te vinden.

 


Arboretum1

Wat Tervuren  absoluut uniek maakt in de grote agglomeratie Brusssel is de ideale ligging. Aan de zuidkant dus het Zonienwoud, een van de mooiste bossen van Noordwest  Europa, aan de oostkant letterlijk een majestueus park  . In het noorden de villawijken van Hoogvorst en Wezembeek-Oppem, en direct aan de westgrens de vermaarde golfbaan Ravenstein . Ingeklemd tussen het groen en in de schaduw van de Europese hoofdstad Brussel.
In tegenstelling tot veel Vlaamse gemeenten is er in Tervuren geen sprake van de zo typerende lintbebouwing, maar heeft zij een echte oude kern.  Dankzij Leopold II  fungeert de mooiste boulevard van de Benelux, de Tervurenlaan, als een grandioze bypass voor het centrum. De Tervurenlaan brengt de reiziger via een bosrijk trace en met aan weerszijden grote en stijlvolle stadsvilla's, tot in het centrum van Brussel. In tegenstelling tot de zuidelijke wijken van Brussel, en de zuidelijke rand,  is de Ring in een paar minuten te bereiken, en zijn dus de aansluitingen op alle autosnelwegen uitstekend.  Een tramlijn verbindt Tervuren met Brussel. De tram komt tot aan metrohalte Montgomery, een belangrijk knooppunt in Brussel-Oost. De luchthaven bevindt zich een 12 kilometer ten noorden van Tervuren, en is via de Ring  uitstekend bereikbaar.
De lokatie van Tervuren als geheel is onovertroffen.  Er is geen andere gemeente  in de rand van Brussel die hetzelfde pakket lokationele voordelen met zich meebrengt.  Kraainem en  Wezembeek liggen weliswaar iets dichter bij Brussel maar weer verder van het Zonienwoud, en  hebben geen serieuze en aantrekkelijke kern en  overlast van de zware infrastructuur van de Ring of de  Luchthaven. De concurrenten  van Tervuren aan de zuidzijde van Brussel zoals Sint Genesius Rode, Beersel, Waterloo, Braine l'Alleud, Lasne, en  Hoeilaart hebben niet zo'n aantrekkelijke kern en zijn aanmerkelijk  minder goed ontsloten. Voor een dieper onderzoek:  De vergelijking met andere gemeenten.

Hoogvorst1

 

De officiele taal in Tervuren is het Nederlands. Tervuren ligt immers in het Vlaamse landsgedeelte van de staat Belgie. De taal van  het bestuur,  gemeentediensten en de administratie is dus officieel het Nederlands. In de stad zelf zul je veel meer talen buiten het Nederlands horen. een behoorlijke dosis Frans, misschien nog wel meer Engels, maar ook Italiaans, Duits,  Pools, Spaans,  en  Portugees. Het Engels is hard op weg om in Tervuren het Frans als tweede taal in te halen. Een ontwikkeling vergelijkbaar met Kraainem waar het Engels begin deze eeuw het Nederlands als tweede taal wist te verdringen. Het Engels  heeft als communicatiemiddel met veel Nederlandstalige autochtone bewoners het voordeel dat het een neutrale plaats inneemt in  het altijd sluimerende taalconflict en alle gevoeligheden die hiermee gepaard kunnen gaan.  Het moet gezegd dat  in een welvarende gemeente die door veel hoogopgeleide en veel verdienende lieden wordt bewoond, de spanning tussen de taalgroepen op een veel lager niveau ligt, dan in andere gemeentes elders in de Rand die een hele andere sociale context kennen. Ook het feit dat Tervuren een veel evenwichtiger taalmix kent waarbij er  veel meer talen een plaats hebben dan alleen de twee hoofdtalen van Belgie zorgt ervoor dat eventuele tegenstellingen nauwelijks een kans krijgen. De tendens voor de komende decennia is dat het gebruik van het Nederlands , maar ook het Frans,  als thuistaal significant zal gaan afnemen. Anderszijds is het ook heel wel mogelijk dat  rijke (al dan niet gepensioneerde) Vlamingen, Tervuren als ideale uitvalsbasis naar Brussel, gaan ontdekken, en zich daar ook daadwerkelijk gaan vestigen. Een verschijnsel dat we eerder hebben gezien in Knokke-Zoute aan de Belgische kust. Met een dergelijke ontwikkeling zou  dan weer een andere, voor sommigen onverwachte, demografische realiteit ontstaan.

Nog  45 % van de jonge gezinnen met kinderen hebben het Nederlands als moedertaal (2007). Dit percentage blijft dus dalen, omdat Tervuren  elk jaar meer internationaliseert. Het internationaliserings-proces kwam pas goed op gang na  het begin van de jaren '80 toen veel expats en eurocraten Tervuren als ideale vestigingsplaats begonnen te ontdekken. En in hun kielzog komen de avonturiers en ondernemers, aangetrokken door de relatief makkelijke toegang tot de Belgische staat,  de lage prijzen van het onroerend goed vergeleken met vergelijkbare lokaties elders in de wereld, de hoge kwaliteit van wonen, en de commerciele mogelijkheden die ontstaan door de sterk toegenomen groep welvarende internationals met hun specifieke vraag naar bepaalde diensten en produkten.  Meer hierover bij de links onroerend goed en  leven in Tervuren.

 

boskaart1
Tervuren is de gemeente waar het het aangenaamst leven is in Belgie, zo stelde het gerenomeerde weekblad "Knack"' vast aan de hand van 31 statistische variabelen. Deze variabelen worden geacht een  leefbaarheidsindex vast te stellen en werden opgesplitst in vier deelgebieden: de kwaliteit van de huizen, het leefmilieu (bossen, open ruimten), de socio-economische toestand (werkgelegenheid, deeltijds werken) en de beschikbaarheid van diensten (stations, ziekenhuizen). De lokatie van Tervuren bleek ook hier een grote troef, want de gemeenten die het leefbaarst zijn, hebben de voordelen van de nabijheid van een stad, maar niet de nadelen.
Of Tervuren ook daadwerkelijk de meest aangename vestigingsgemeente is, hangt heel erg af van de individuele wensen en voorkeuren . Ook is dit moeilijk aan te duiden omdat  het vestigingsklimaat per wijk verschilt in Tervuren. Een gezin met kl


                                                                                                                                                               

© 2008 Estaval

 

   
           
nlvlag duitsvlag frvlag engelsvlag
tervurenloc                                                tervurentaal                                          
legendaE