ET-logo
bxlmaplogo etterbeek.nl estaval1
iris nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Etterbeek
Links
Contact
etterbeekwapen2
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles

Noord:
- Vilvoorde
-  Meise

West:

- Wemmel 
E-pic
Etterbeek is een  gemeente direct ten oosten van het Brusselse centrum. Heel centraal gelegen en op loopafstand van het Eurodistrict.  Ze is dichtbebouwd en dichtbevolkt. De bevolkings-variatie is werkelijk enorm voor wat betreft etniciteit, taal, godsdienst, opleidings -en inkomensniveau, en familiesamenstelling. Het gentrificatie proces is in Etterbeek vooralsnog beperkt gebleven, zodat het gevarieerde straatbeeld  in alle opzichten nog wel een tijd gehandhaafd zal blijven. Het aantal buitenlanders is officieel een kleine 40 %. Maar het betreft hier mensen die exclusief een andere nationaliteit hebben dan de Belgische. Worden zij die de dubbele nationaliteit hebben meegeteld, of zij die genaturaliseerd zijn, dan loopt het percentage buitenlanders tot gemakkelijk meer dan de helft van het aantal inwoners van Etterbeek op.
Een ander kenmerk van Etterbeek is de hoge omloopsnelheid van de bewoners. Vooral voor diegenen die zeer tijdelijk in Brussel moeten verblijven, voor periodes tot minder dan een jaar,  is deze wijk een hele goede optie. Want kantoren dichtbij, veel appartementen die voor korte tijd, gemeubileerd, kunnen worden gehuurd, en een winkelapparaat dat rekening houdt met drukke eenverdieners.  Zij die later  toch besluiten langer te blijven en een gezin willen stichten verkassen meestal naar de groenere stadsdelen in het oosten van Brussel. 
metro
In het noorden en oosten van Etterbeek is het openbaar vervoer van zeer hoge kwaliteit met de metrostations van Thieffry, Boileau, Petillon, en Merode. Er zijn plannen om een metrolijn van Schaarbeek naar Ukkel aan te leggen, een hele voor de hand liggende optie, en die zal door de bestaande buis onder Etterbeek door gaan. Het is natuurlijk een lange-termijn project. Maar bij implementatie zal het effect op Etterbeek enorm zijn. Etterbeek zal bijna een nieuw knooppunt van Brussel worden. Ook de zuidelijke en noordelijke stadsdelen zullen snel en comfortabel bereikbaar worden vanuit Etterbeek. Parkeren is in dit stadsdeel en nachtmerrie, dus zorg voor een garage als je hier woont. Of doe de auto gewoon de deur uit.
Helemaal in het noordelijke puntje van Etterbeek vinden we een chique winkelstraat, de Tongerenstraat. Deze straat heeft een verzorgingsgebied dat zich buiten  Etterbeek uitstrekt  naar de betere gedeeltes van Schaarbeek, en de westpunt van Sint Lambrechts Woluwe toe. De clienteel is hier heel erg internationaal, en het winkelapparaat sluit hierop aan.
Verderop in Etterbeek zien we veel avondwinkels (van Pakistanen) en belshops.
et-maison1
De burgemeester van Etterbeek is de aimabele Vincent de Wolf.  Een liberaal (MR/LB) die zich zelden laat vangen in de bekende communautaire logica. Misschien is deze bruggenbouwer, wegens de zeer gevarieerde bevolkingssamenstelling, de juiste man op de juiste plaats.
Iets dat belangrijk is, want het kan niet verzwegen worden dat er spanningen zijn tussen de bewoners in Etterbeek. Het betreft hier onder ander samenscholingen van Noord-Afrikanen op de diverse pleinen en straathoeken, op zoek naar spanning en avontuur. Vaak werkeloos (het werkloosheidspercentage in Etterbeek is hoog met bijna 20 %), en afgunstig op het contingent, van belasting vrijgestelde, weldoorvoede fonctionnaires, die hun diensten verrichten met een remuneratie van een coole 9.500 Euro netto per maand. Niet zozeer taalverschillen, maar inkomens -en kansenverschillen lijken een bron te zijn van  haat, frustratie en jaloezie. Etterbeek is een van de weinige wijken in Brussel waar deze verschillende groepen bij elkaar wonen en leven, en dus bij uitstek een gebied waar eventuele problemen aan de oppervlakte komen. 
et-maison
Een groot deel van de woningvoorraad van Etterbeek werd in de periode 1880 tot 1920 tot stand gebracht. De bevolking groeide toen razendsnel, van 11.000 tot 40.000 inwoners. De toevloed van nieuwe bewoners werd vooral op gang gebracht doordat de woonomstandigheden en hygiene in de Vijfhoek van Brussel te wensen overlieten.
De vele "fin de siecle" huizen, art-deco facades, en brede meesterwoningen geven Etterbeek een  hele eigen architectonische sfeer. De architectuur is dan wel niet gelijkaardig, maar vele straten zijn in hetzelfde tijdvak opgeleverd, met als gevolg dat de uitstraling van deze straten de historische en stedelijke component van de snelle opkomst en uitbreiding  van de stad aan het einde van de 19e eeuw reflecteert.

© 2008 Estaval

Etmap

etterbeektaal
legendae