logo linkebeek
bxlmaplogo linkebeek.nl  estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Linkebeek
Links
Contact
linkebeek wapen

Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
linkebeek maison
Linkebeek is een kleine zogenoemde faciliteiten-gemeente direct ten zuiden van Brussel, grenzend aan Ukkel (Uccle). Het dorp is genoemd naar de Linkebeek die door deze gemeente stroomt. De naam linke-beek komt van het oud-Nederlandse link dat "grazige oever" betekent. Een beek is uiteraard de waterstroom, die in dit geval haar oorsprong heeft westelijk van het Zonienwoud.
Autotechnisch ligt Linkebeek enigszins geisoleerd. Het is een flink stuk rijden over smalle en drukke dorpswegen voordat men op de West-Ring is met de auto. Rechtstreeks Brusel in met de auto is ook al niet heel erg simpel door de enorme verkeersdruk.
Linkebeek beschikt over twee NMBS stations. Station Linkebeek en station Hollebeek. Heel erg luxe voor zo'n klein dorp. Als men moet zijn op een van de stations die op deze spoorlijn zijn aangesloten (en dat zijn er nogal wat met Schuman, Zuidstation, en vele anderen) dan is dit potentieel zelfs een zeer goede verbinding. Vooralsnog laten de frequentie van de treinen en de deplorabele staat van de wagons te wensen over. Mogelijk biedt de uitvoer van alle GEN plannen (uitbreiding van het Brusselse voorstads netwerk) hier een uitkomst, en komt een hoogwaardige railverbinding tussen station Linkebeek (aangewezen als GEN-station) en de hoofdstad nu echt tot stand.
linkebeek maison1
Het dorpsgezicht van Linkebeek is niet zo troostig als dat van buur Drogenbos, die andere kleine faciliteiten gemeente aan de zuidrand van Brussel, maar heel vrolijk van het dorpsaangezicht wordt men nu ook weer niet. Veel kleinere woningen aan de lintverkavelingen die het centrum vormen verraden een oude arbeiders en vaklieden biotoop. De weg is druk en de trottoirs zijn smal. Winkelgelegenheid is er nauwelijks meer, op de  Delhaize aan het Gemeenteplein (Place communal) na, die overigens zelfs op zondag geopend is.
Aan de zijstraten van de Hollebeekstraat liggen villa's verspreid. Veelal gebouwd in de jaren vijftig en zestig.
Linkebeek telt slechts 4500 inwoners, maar net 10 % buitenlanders, en groeit nauwelijks in bevolking. Aan weerszijden van de Perkstraat, tegen het veel geprezen Ukkel aan,  liggen grote verkavelingsmogelijkheden. Het is vooralsnog een raadsel waarom deze niet benut worden. Temeer daar Linkebeek een grote Franstalige politieke meerderheid kent, die misschein het belang zou kunnen inzien van een forse uitbreiding van Linkebeek, dit enerzijds om het frantalige overwicht nog te vergroten, en anderszijds om het soortelijk gewicht in deze kleien gemeente te doen toenemen zodat zij een nog belangrijker stem kan krijgen in het communautaire debat.
linkebeek damien
De burgemeester van Linkebeek is Damien Thiery van het FDF (Front du francophones), althans dat zou hij moeten zijn op grond van de verkiezingsuitslag. Hij werd echter niet benoemd omdat hij zich, naar inzicht van Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Marino Keulen, niet zou hebben gehouden aan de wettelijke (taal)voorschriften met betrekking tot het bestuur van zijn gemeente.
Damien Thiery staat bekend als een radikalinski in het FDF. In Vlaanderen en Brussel wordt hij gezien als een extremist die absoluut niet van plan is om de vastgestelde grenzen te respecteren. Glaxo Smith Kline (GSK) ,zijn huidige werkgever, heeft  Thiery dan ook al een aantal keren gemaand zich te matigen, daar de radikale koers die deze gescheiden vader van drie kinderen uitzet, de belangen van het farmaceutische concern zou kunnen gaan beschadigen. GSK zal rekening gaan houden met het feit dat het een. steeds meer,  politiek onwenselijke politicus onderdak verschaft, net zoals het politiek actief zijn voor bijvoorbeeld het Vlaams Belang ook reden was en is voor veel bedrijven om de betreffende werknemers richting exit te sturen.
De ambitieuze Thiery is overigens in de persoonlijke omgang met Nederlandstalige Linkebekenaars vaak voorkomend en aimabel. Alhoewel de spanningen en de stress van een scheiding, een jong kind, en een haatcampagne van,  en het aanleggen van onderzoeksdossiers  door Vlaamse taal-extremisten (TAK) hem zichtbaar niet onberoerd heeft gelaten. 
linkebeek-paysage

© 2008 Estaval

linkebeeklocatie

linkebeektaal
legenda