logok
bxlmaplogo wezembeekoppem.nl estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Wezembeek
Links
Contact
wezemschild
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
W-pic
Wezembeek-Oppem is een gemeente direct ten oosten van de Brusselse agglomeratie. De gemeente is fysiek helemaal aan de hoofdstad en Kraainem, Sterrebeek en Tervuren vastgegroeid, en een groot gedeelte van het gemeente-oppervlakte is bebouwd. Net als in de buurgemeente Kraainem is een levendig fysiek centrum onbestaande, en zijn veel inwoners voor hun voorzieningen georienteerd op andere gemeentes. Het winkelen gebeurt op Place Dumon, het Woluwe Shopping Centrum, of in het centrum van Tervuren. En in die volgorde.
Wezembeek telt diverse biotopen. De wijk Schone Lucht binnen de Ring met haar strakke 500 a 600 vierkante meter kavels uitgelegd langs een al even strak rechthoekig grid (zie foto boven). De oude rijwoningen in het centrale gedeelte van Wezembeek (een centrum kunnen we het niet noemen), de meesterlijke villa's aan rustige doodlopende wegen zoals die van het Fujidomein. De bel-etages die later tussen de diverse wijken in zijn gebouwd als opvulling. De witte bungalow wijk van Ban-Eik. De oude en prachtige verbouwde boerderijen met flinke stukken grond plompverloren in de bebouwde kom. En de villa's uit het begin van de vorige eeuw in de geisoleerd liggende Grensstraat of de Elisabethlaan. Waar Kraainem een bepaalde architectonische eenheid kent en stedebouwkundige scheiding, daar is buurman Wezembeek veel ongeorganiseerder en architectonisch verscheidener.
wezembeek-maison1
Wezembeek-Oppem wordt doorsneden door de Ring. Heel gemakkelijk om gebruik te maken van de aansluiting via de Wezembeeklaan, maar voor diegenen die binnen een afstand van 150 meter van de Ring afwonen een serieuze extra geluidsfactor die , afhankelijk van de individuele overlastgevoeligheid, een continue storende 24-uurs ruis  omvat. Ondanks dat de ringweg dwars door het dorp loopt vormt de in een verdiepte bedding liggende autosnelweg niet zozeer een fysieke barriere, omdat over een afstand van 2 kilometer deze weg maar liefst acht maal ongelijkvloers gekruist kan worden.
Een ander punt van zorg voor sommige Wezembekenaars is het feit dat het einde van de daalroute op de korte baan  02/20 juist over het noordelijke puntje van de gemeente loopt en over de wijk Schone Lucht/Bel Air (het gedeelte van Wezembeek dat binnen de Ring ligt). Zie de routes hier
Andere gedeeltes van Wezembeek moeten rekening houden met het regelmatige gebruik van dezelfde baan (02/20) als startbaan. Vooral de Huldenberg route, waarbij de opstijgende vliegmachines zwenken net voor Wezembeek en iets later zuidoostwaarts over het hippodroom heen vliegen.
De overlast van vliegverkeer is uiteraard een subjectief gegeven, niet iedereen heeft dezelfde gevoeligheid voor dit verschijnsel. Wat een objectief gegeven is is dat jaar op jaar het materieel van de luchtvaartmaatschappijen stiller wordt. Buiten dat is het voor veel mensen in Wezembeek ook een enorm voordeel om  op tien autominuten van de luchthaven te wonen.
Wezembeek is met Kraainem de enige gemeente buiten het Brusselse Gewest met een railverbinding met de hoofdstad. Lijn 39  begint  op Montgomery op de grens van Etterbeek en Sint-Pieters -en Sint Lambrechts Woluwe en heeft als eindstation de Wezembeekse cite, Ban-Eik.
wezembeek-maison
De lingua franca is in Wezembeek het Frans, alhoewel de positie van het Frans de laatste jaren wordt ondermijnd door de voortschrijdende internationalisering  van de gemeente. Ook Franstalige Belgen zijn langzaam aan het wegtrekken naar goedkopere oorden, zoals het oosten van Waals Brabant (Beauvechain/Gistoux/Waver) of verder Vlaanderen in (Lubbeek/Leefdaal/ Hoegaarden), waar veel meer huis kan worden verkregen voor hetzelfde geld. De overgebleven Vlaamse inwoners van Wezembeek-Oppem hebben een merkwaardig hardnekkige voorkeur voor de oude en kleinere rijwoningen in de gemeente.
In Wezembeek-Oppem is ten gronde hetzelfde proces als dat in Kraainem zich aan het afspelen. De vlamingen blijven in hun kleine huizen in de dorpskern, de Franstalige Belgen trekken weg, en de nieuwe Europeanen stromen Wezembeek in. Dit laatste gebeurt in een hoog tempo. Maar in tegenstelling tot Kraainem is er in Wezembeek nog immer een absolute meerderheid (iets meer dan 60 procent) van de bevolking die als thuistaal het Frans bezigt. Als de internationalisering van Wezembeek met dezelfde snelheid als de afgelopen vijf jaar plaatsvindt, dan zal de absolute Franstalige meerderheid in 2020 verdwenen zijn. Wel zullen de Franstaligen in 2020 nog steeds de grootste taalgroep vormen, met de Engelstaligen op een solide tweede plaats. De Nederlandstaligen zullen in 2020 in absolute aantallen de derde plaats innemen (nu nog de tweede).
Als de Franstalige partijen erin slagen om, of de buitenlanders goeddeels buiten de lokale verkiezingen te houden zoals nu, of om een combine aan te gaan met deze groep, dan zal de Franstalige politieke meerderheid nog wat groter kunnen worden. Een eventuele combine tussen Vlaamse partijen en de vele buitenlanders is onwaarschijnlijk. De gesloten dorpsmentaliteit van de lokale Vlaming en zijn partij zal een onoverkomenlijke hindernis zijn. Net zo goed als de decennialange demoniserings-campagne door  de Franse media van de Vlaming in het algemeen en die in de Rand in het bijzonder, zijn uitwerking op het imago dat veel  buitenlanders hebben van "de Vlaming" niet zal hebben gemist.
Feit blijft wel dat ondanks een grote politieke meerderheid van de Franstalige partijen in de gemeenteraad nu en waarschijnlijk ook in de nabije toekomst, het onder de 50 % zakken van het aantal Franstaligen in Wezembeek sec, een belangrijk argument voor rattachement zomaar gaat verdwijnen.
arnold
De bejaarde François van Hoobrouck d'Aspre (1935) is de niet-burgemeester van Wezembeek-Oppem. Van Hoobrouck is liberaal (MR), en samen met zijn vrouw Antoinette van adelijke afkomst, maar desondanks eerder gemotiveerd door triviale taalperikelen dan door belastingverlagingen. Ook zijn verzet tegen het spreidingsplan voor de luchtroutes rondom Zaventem lijkt eerder ingegeven door een communautaire impuls dan door een reele afweging van belangen. De bron van inspiratie voor Van Hoobrouck is al decennia lang de taalstrijd in zijn algemeenheid en die in Wezembeek in bijzonder. Hij verdient zonder meer enige bewondering om op zijn leeftijd het gevecht aan te gaan met de machtige Vlaamse overheid, hem vijandig gezind. Hoobrouck, ten gronde aan lager wal geraakte adel en  zeker niet in een makkelijke positie, toont moed en doorzettingsvermogen. Anderzijds moet worden vastgesteld dat door de communautaire fixatie van Hoobrouck de belangen van zijn eigen gemeente uiteindelijk al meer dan tien jaar grote schade toebrengt. Door zijn recalcitrante houding en door het feit dat hij zich, waarschijnlijk zonder hetzelf goed te beseffen, in een logica van de haat heeft laten meeslepen, is de invloed van de gemeente op discussies voor wat betreft vliegroutes, geluidsschermen, en andere gemeentelijke wensen met de Vlaamse overheid to onder nul gedaald. Van Hoobrouck krijgt niets meer voor elkaar voor zijn gemeente. Zijn starre en humorloze houding contrasteert met die van Arnold d'Oreye de joviale niet-burgervader van een vergelijkbare gemeente als Kraainem. Kraainem ligt er voor wat betreft de publieke ruimte dan ook een stuk beter bij.
kasteeljourdan1

© 2008 Estaval


wezembeeklocatie

wezembeektaal

legendaE