H-logo
bxlmaplogo hoeilaart.nl estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven
Links
Contact
hvlag
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart


Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette


Noord:
- Vilvoorde
Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem


West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek

  
sat hoei

Hoeilaart is een ten zuidoosten van Brussel en tegen het Zonienwoud aan gelegen gemeente. Het ligt officieel op Vlaams gebied, maar krijgt in een razend tempo een steeds internationalere inwonersschare binnen haar gemeentegrenzen. De gemeente vormt een schakel tussen het oostelijke en zuidelijke randgebied van Brussel. Het ligt aan het riviertje de IJse dat oostwaarts stroomt richting Overijse. Ongeveer de helft van het gemeenteoppervlak wordt ingenomen door het Zonienwoud. Deze ruimtelijke kwaliteit is een bepalende factor in Hoeilaart. Voor veel nieuwkomers in Hoeilaart is de combinatie van dit prachtige natuurgebied, de dorpse sfeer, goede scholen, de internationale bevolkingssamenstelling,  en  de nabijheid van Brussel, alle reden om zich vaak voor langere tijd te vestigen. De huizenprijzen zijn behoorlijk hoog, maar altijd nog lager dan die in Ukkel, Bosvoorde, de Woluwes, Kraainem, en Tervuren. Het prijsniveau is gemiddeld vergelijkbaar met dat van buurman Overijse.
Met slechts iets meer dan 10.000 inwoners mist Hoeilaart de kritische massa die nodig is om een levendig en interessant winkelapparaat in haar centrum er op na te houden. Het gebrek aan deze winkelvoorzieningen is een serieus nadeel in de potentiele idylle van Hoeilaart.
h mairie 1

De bereikbaarheid van Hoeilaart is, afhankelijk van waar men moet zijn, behoorlijk goed met twee bruikbare afslagen van de E411 naar Namen en Brussel, de Terhulpsesteenweg binnendoor naar Brussel, en de Ring-Oost die voor een directe verbinding met Zaventem zorgt.
Station Groenendaal is een imposant 19e eeuws stationsgebouw (architect Delvaux) dat op een adembenemende locatie, half in de bossen, aan de westelijke rand van Hoeilaart is gelegen. Het gebouw zelf ligt er verwaarloosd bij,  maar er zal een dag komen dat de potentie van de bijzondere architectuur en de even bijzondere locatie zal worden gerealiseerd. De verdubbeling van het spoor  in het kader van het GEN (Gewestelijk Express Net) project en de geintegreerde aanpak van de infrastructuur naast de betrokken lijnen zal onvermijdelijk leiden tot een , gedeeltelijke, opknapbeurt van de gebouwen en terreinen van station Groenendaal. De perifere ligging van het station buiten de dorpskern zorgt ervoor dat het station niet voor alle Hoelanders, zoals de inwoners van Hoeilaart worden genoemd, op loopafstand ligt. Er ligt wel een flink parkeerterrein naast het stationsgebouw overigens. Het is te verwachten dat na renovatie en verdere ontwikkeling van station Groenendaal dit parkeerterrein betalend gaat worden.
h maison 3

De burgemeester van Hoeilaart is Tim Vandenput van de Open VLD. Opvallend want de gemeenteraad wordt gedomineerd door de CD&V,
De al wat oudere chemicus Franco Busato zetelt als enig franstalig raadslid in de gemeenteraad. Hij vertegenwoordigt hier de UNION, een politiek club die door veel Vlamingen  als een kwaadaardig kankergezwel binnen Vlaanderen wordt geportretteerd. Het  wordt de heer Busato dan ook extra kwalijk genomen dat ofschoon hij in Nederland (Delft) heeft gestudeerd, en zijn Nederlands zeer goed is, en tegen de achtergrond dat juist in Hoeilaart nooit veel was te merken van communautaire spanningen, hij desondanks toch zetelt voor een partij die haar ideologie slechts op taal  (en volgens sommigen haat)zou baseren. Hoeilaart gaat de komende jaren voor de actieve franstalige organisaties zoals UNION en FDF een speerpunt worden om politiek een grote voet tussen de deur te krijgen. Hoeilaart heeft voor franstalige radicalen een zeer strategische ligging daar zij de kortste afstand is tussen Brussel en Waals Brabant. Een grote Franse politieke aanwezigheid zou een nieuwe claim op een corridor tussen Brussel en Wallonie kunnen opleveren en volgens sommigen rechtvaardigen. De sleutel van het eventuele succes bij deze plannen voor de FDF en UNION  ligt in de mate waarin deze partijen er in slagen om niet- franstalige buitenlanders in Hoeilaart (meer dan 20 % , en stijgend) in hun politieke organisatie te incorporeren. Met als doel  om een hogere verkiezingsparticipatie van deze buitenlanders te bewerkstelligen en een grote zetelwinst te incasseren. Of Franco Busato, die al min of meer afscheid heeft genomen van zijn bedrijf  IRFAB en daardoor minder kwetsbaar is, in deze strategie nog een rol wil , kan , of mag spelen is niet bekend.
Hoeilaart zou zo de komende jaren een extra speelbal kunnen worden in de politieke discussies op nationaal niveau. Een ontwikkeling die enige neerwaartse prijsdruk op de huizenmarkt zou kunnen gaan opleveren. 
De traditionele Vlaamse partijen zijn, zoals bijna overal in de Rand , vooral op zichzelf , in casu de originele autochtone Vlaamse bevolking en haar structuren, gericht, en vinden nauwelijks aansluiting met de vele internationale nieuwkomers. Waar partijen als het FDF agressief en heel bewust netwerken op de niet-franstalige buitenlanders, bieden de zittende Vlaamse politici obligaat een gesubsidieerde cursus Nederlands aan.
h maison4

De opbouw van  de bebouwde kom van Hoeilaart is heel organisch verlopen door de eeuwen heen. Een eerste nederzetting beneden bij de rivier, daarna de kerk, en vanaf het begin van de 20e eeuw een serieuze dorpskern. Later dan weer de bekende villawijken om de dorpskern heen gedrapeerd. Villawijken die onderling enorm verschillen. Doordat de massale villabouw in Hoeilaart al vroeg op gang kwam, vinden we veel kleinere onlogisch ingedeelde huizen terug in het patrimonium van de gemeente. Zij die van plan zijn om een dergelijk pand te betrekken moeten rekening houiden  met hoge renovatiekosten om één en ander up-to-date te krijgen, of overwegen om het gehele pand te slopen om er iets voor terug te bouwen dat wel voldoet aan de hogere standaarden van vandaag de dag.   Door de aanzienlijke hoogteverschillen binnen het dorp zien we een vaak warrig lijkend stratenpatroon. Vaak is dit stratenpatroon ontstaan in functie van de helling, en is het dus niet zo merkwaardig als dat het op het eerste gezicht lijkt.

© 2010 Estaval

hlocatie

hoeilaarttaal
legendae