r-logo
bxlmaplogo sint-genesius-rode.nl estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Sint-Genesius-Rode
Links
Contact
rsymbool
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
r-pic
Sint-Genesius-Rode, in het Frans Rhode-Saint-Genese,  is een gemeente direct ten zuiden van de Brusselse agglomeratie. De gemeente is fysiek helemaal aan de hoofdstad, lees Ukkel, vastgegroeid. De gemeente ligt ten westen van het befaamde Zonienwoud. Een prachtige ruimtelijke kwaliteit, die nog veel betekenisvoller had kunnen zijn voor Rode als de altijd en eeuwig drukke, en veel te krappe, Waterloosesteenweg, niet een voortdurende barriere was geweest tussen de woonwijken van Rode en het groene woud. Een plaatselijke ondertunnelling van de Waterloosesteenweg zou hier wonderen kunnen verichten
De gemeente bestaat vooral uit eindeloze rijen villa's, zo lijkt het. Maar er is ook nog het oude Sint Genesius Rode, met haar lintbebouwing,  haar arbeiderswoningen, haar verenigingsleven, en haar open gebieden.  Dit is vooral het Vlaamse gedeelte.
In het zuiden loopt de bebouwde kom naadloos over in Waterloo, dat in Waals-Brabant ligt. Sint Genesius Rode is in feite een schakel in de aaneengesloten d zuidelijke suburbs van Brussel die beginnen ten zuiden van  de (Avenue) Winston Churchilllaan in Ukkel,  en dan plot voor plot doorlopen naar de zuidgrens van Eigenbrakel (Braine l'Alleud) , 18 kilometer verderop.
r-maison3
Simt-Genesius-Rode kent een redelijk hoog percentage vreemdelingen, maar niet zo hoog als dat in gemeentes in de Oost-Rand. In Rode stabiliseert het percentage buitenlanders zich rond de 17 Procent van de totale bevolking. Ook in tegenstelling tot de Oost-Rand lijkt dit percentage voorlopig niet meer te gaan groeien. De meeste van de niet-Belgen in Rode zijn Europees. Als zij zouden stemmen voor bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen zouden zij zeker kunnen wegen op  de politieke verhoudingen in Rode , maar deze niet fundamenteel veranderen. Wel zijn zij een groep die een absolute meerderheid aan Franstalige Belgen in Rode blokkeert. Extrapolatie van de verkiezingsuitslagen, gecombineerd met jet percentage anderstaligen en een schatting van de (lage) opkomst onder de buitenlanders in Rode levert een Franstalige Belgische populatie op van tussen de 44 en 47 procent. De ongeveer 700 Fransen die woonachtig zijn in de gemeente zouden theoretisch kunnen zorgen voor een nipte meerderheid van de francofonie in Rode. Als we echter gaan verdisconteren dat de vrouwelijke burgemeester Rolin, mede door haar vriendelijke en nette profiel, een deel van de Vlaamse kiezers weet binnen te halen voor haar lijst Gemeente Belangen, hetgeen zeer waarschijnlijk is, dan zou een absolute franstalige meerderheid in Rode wel eens een verre fantasie kunnen blijken, sterker nog lang niet in zicht zijn. Hier zien we dus dat de aanwezigheid van een grote en diverse (meer dan honderd verschillende nationaliteiten) populatie buitenlanders van invloed is op een nationaal politiek debat.

r-maison2
Dat het percentage buitenlanders niet verder groeit in Rode heeft een reden. Niettegenstaande het feit dat de percelen ruim zijn, de woningen zijn groot en luxe,  het  Zonienwoud om de hoek, de criminaliteit laag, en de politici relatief beschaafd, toch lijkt Rode haar aantrekkelijkheid te verliezen voor de expats. Zij kiezen vooral voor de Oost-Rand of voor Brussel zelf. De belangrijkste reden is dat  Rode met de dag slechter bereikbaar wordt. De belangrijke noord-zuid verbinding de Waterloosesteenweg (Chausse de Waterloo) is overvol, en er is geen doorkomen aan. Een goede aansluiting op de, voor de bereikbaarheid ten opzichte van vliegveld Zaventem cruciale, Ring Oost is er gewoonweg niet. De aansluiting de andere kant op is er wel maar ook langzam en stroef. De Ring West is daarenboven minder belangrijk voor de meeste inwoners van Sint-Genesius-Rode.
Via twee NMBS stations is , in een lage frequentie met versleten treinen, wel een directe verbinding met het Zuidstation.
De dramatische auto-bereikbaarheid zal voorlopig nog lang niet verbeterd worden. De Vlaamse regering zal zich verzetten tegen een verdubbeling van de noord-zuid as richting Brussel, en het Franstalige gemeentebestuur zal nooit toestemming geven voor een (ondertunnelde) sluiting  van de Ring die een snelle oost-west verbinding zou opleveren. Maar doordat ze een nieuwe snelle verbinding tussen Vlaamse landgedeeltes creert, ook een invasie van nieuwe Vlaamse inwijkelingen  kunnen zou gaan faciliteren.
r-maison1
Burgemeester van Sint-Genesius-Rode is al sinds 1988 de nietszeggende compromisfiguur baronesse Myriam Rolin-Delacroix (1952) die een coalitie van CDH (haar eigen partij) en andere franstalige partijen, waaronder het FDF, verenigd in IC-GB (Interet Communal-Gemeente Belangen), voorzit. Mevrouw Rolin, afkomstig uit een zeer welgesteld milieu, heeft nog de naieve intenties om een vredige wereld na te streven waarin de rijken de armen verzorgen en culturele saamhorigheid een vanzelfsprekende uitkomst is. Het is deze aandoenlijke naiviteit die een belangrijke reden is dat de communautaire onrust in Rode zelden zo hoog oplaait als in de andere faciliteitengemeenten. Mevrouw Rolin wil geen revolutie, ze wil geen oorlog ,  ze wil iedereen te vriend houden, en ze wil zeker de wet niet overtreden. Ze wil vooral graag burgemeester zijn. Sommige van haar FDF collega's of TAK actievoerders  zouden graag zien dat Rolin duidelijk partij gaat kiezen voor het idee van een aansluiting bij Brussel van haar gemeente. Iets dat gezien de zeer strategische ligging van Rode (aansluiting zou de Vlaamse omsingeling opheffen) zeker tot een diepe crisis in de Belgische politiek zou kunnen leiden.
Voor de onroerend goed prijzen blijkt de opstelling van Rolin een zegen, in tegenstelling tot de neerwaartse druk op de huizenprijzen in Wezembeek-Oppem en Kraainem veroorzaakt door de radicale capriolen van haar respectievelijke collegae.
Een nadeel van de eindeloze compromiscultuur op het gemeentehuis is dat er nooit echte standpunten worden  ingenomen en er nooit harde beslissingen vallen. Dit gebrek aan daadkracht leidt er toe dat wat moet doorgaan voor het dorpscentrum in alle opzichten van een abominabel niveau is. De publieke ruimte in zijn  algemeenheid ziet er in Rode deplorabel uit, zeker tegen het licht van het feit dat dit een van de rijkere gemeentes van Belgie is. Niet alleen de inertie van de burgemeester en haar consorten is de reden voor de deprimerende toestand waarin een flink deel van de openbare ruimte in verkeert, maar ook het feit dat  de Nederlandstalige bevolking in hun dorpswoningen, de Franstalige Belgen in hun villa's, en de anderstalige vreemdelingen in hun andere villa's, met de rug naar elkaar toeleven. Er is weinig van gemeenschapszin en saamhorigheid. Er is kort door de bocht gezegd dus ook niet echt een prikkel voor  de villabewoners die aan de macht zijn (IC-GB), om te investeren in een aantrekkelijk , schoon, georganiseerd en levendig dorpscentrum.
r-maison

© 2008 Estaval

rlocatie

rodetaal

legendae