logok
bxlmaplogo kraainem.nl estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Kraainem
Links
Contact
munilogokraainem

Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
kraainem-maison
Kraainem is een gemeente direct ten oosten van de Brusselse agglomeratie. De gemeente is fysiek helemaal aan de hoofdstad vast gegroeid, en het grootste gedeelte van het gemeente-oppervlakte is bebouwd. De gemeente heeft de karakteristieke vorm van een kwartslag gedraaide vlinderdas.
De oude dorpskern van Kraainem bevindt zich in het noorden van de gemeente. In het zuiden van Kraainem vond vanaf de vijftiger jaren een razendsnelle suburbanisatie plaats van de hoger gelegen bosgronden. Een prachtige ruime en groene villawijk rondom de Baron Huartlaan ontstond op deze manier. Waar tot aan het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw van  een massale migratie van franstalige Belgen sprake was , werd deze migratie naar Kraainem voor een groot deel overgenomen door andere Europeanen.  Kraainem heeft daardoor een zeer internationaal karakter gekregen.
kraainempic
De toestroom van kapitaalkrachtige Europeanen naar Kraainem heeft een grootschalige modernisering van de woningvoorraad als gevolg gehad. En nog steeds zijn er overal en voortdurend renovatiewerkzaamheden zichtbaar en hoorbaar. Omdat Kraainem van oudsher de reputatie had bij de Brusselse elite een belangrijk reservaat voor de bovenklasse te zijn , worden , en blijven, werden de beschikbare gronden , vooral in Kraainem-Zuid, ingevuld met zeer grote woningen op ruime kavels. Het geeft Kraainem tot op de dag van vandaag een chique, groen, welvarende en luxueuze uitstraling, die bijdraagt aan de huidige toestroom van nieuwe bewoners, maar ook aan het feit dat velen (expats) die in Kraainem zijn gaan wonen, met het idee dit tijdelijk te doen, blijven hangen.
metro
Als de enige randgemeente van Brussel heeft Kraainem twee metrostations, waarvan een zelfs met haar eigen naam, tot haar beschikking. Een ervan, metrostation Kraainem/Crainhem ligt weliswaar op het grondgebied van Sint Lambrechts Woluwe maar dient voor  de hele wijk rond de Wezembeeklaan. Het andere station, Stokkel/Stockel, gelegen in de gemeente Sint Pieters Woluwe,  bedient het hele gebied rond het Dumonplein. En dus ook het noorden van Zuid-Kraainem.  Iets dat gedeeltes van Kraainem een ongelofelijk comfortabele en niet te onderschatten directe verbinding geeft met onder andere het centrum van Brussel. Een metroverbinding die met de toenemende verkeerscongestie een geweldig positieve locatiefactor is voor de betrokken gedeeltes van Kraainem.
De bereikbaarheid met de auto, buiten de filetijden, is zeer goed met aan alle kanten op -en afritten naar de Ring, en de E40 snelweg diep Brussel in , of de andere kant op naar Luik. Er is ook een keerzijde van de directe aanwezigheid van de Ring voor sommige gedeeltes van Kraainem. De drukke zesbaans snelweg zorgt voor 24 uur lawaai en fijnstof. Dicht bij de Ring wonen levert dan ook zeker overlast op bij velen. Ook de randen van zeer exclusieve buurten worden door deze overlast negatief beinvloed, en zo kan het dus voorkomen dat we bijvoorbeeld in de wijk Baron d'Huart voor vergelijkbare woningen enorme prijsverschillen meten. De ene woning ligt dan op zo'n vijftig meter van de Ring-Oost met dus voortdurend een suizende ruis in de tuin, en de andere villa bevindt zich op een goede 400 meter van de Ring waardoor het geluid van de passerende voertuigen, afhankelijk van de atmosferische condities, nauwelijks meer hoorbaar is.
Een ander belangrijk facet om rekening mee te houden is het feit dat Kraainem zich onder de daalroute bevindt van een van de landingsbanen van Zaventem. Deze route wordt nauwkeurig gevolgd door de vliegmachines en hoe noordelijker zij zich bevinden hoe lager zij over scheren. Kijk hier voor de vliegroute kaart.  De zwarte streep boven Kraainem stelt de daalroute voor en wordt elke week ongeveer twee dagen gebruikt (vaak bij onbewolkt mooi weer met oostenwind).
kasteeljourdan1
Sinds de opening van het metrostation van Stokkel in 1988 en de snelle verandering en  internationalisering van de bevolkingssamenstelling van het gehele gebied rond het Dumonplein (Place Dumon), is het daadwerkelijke fysieke centrum van Kraainem buiten de gemeente zelf verplaatst, naar het Dumonplein in Sint Pieters Woluwe. En is het oude dorpscentrum tussen en aan het Vredeplein en het Kapelleplein in een doods gebied veranderd, waar alleen het gemeentehuis nog, in het Nederlands en in het Frans, haar obligate diensten verricht. Terwijl de 40 procent buitenlanders in Kraainem de gemeente slechts gebruikt om comfortabel te slapen en gebruik te maken van de lage gemeentelijke belasting (5%), laten de overgebleven Belgen, een deel daarvan althans, zich door de nationale politiek gebruiken als speelbal en wisselgeld in hogere politiek kwesties. Het levert in ieder geval naamsbekendheid op.
Kraainem is een gemeente die zich in Vlaanderen bevindt, maar waar de lingua franca nog  ontegenzeggelijk het Frans is. Met het Engels als een snel oprukkende concurrent.  Het Frans dat, voor sommigen verassend, sinds het begin deze eeuw voor het eerst sinds dertig jaar in Kraainem haar absolute meerderheid als thuistaal kwijtraakte. Door de massale influx van vooral niet-Belgische Europeanen gebruikt nu (2008) nog minder dan 50 % van de Kraainemse gezinnen het Frans als thuistaal. De schatting voor het Nederlands als thuistaal blijft stabiel op 12 % van de Kraainemmers. De recente paniek en haast van de franstalige burgemeester van Kraainem, Arnold d'Oreye de Lantremange (links op de foto beneden), is dan ook goed te verklaren. Als er nog wilde wensen zijn is het nu of nooit.  Doordat de buitenlanders niet of nauwelijks stemmen in Kraainem is de politieke meerderheid van de verenigde franstaligen in UNION nog stevig, maar de gewijzigde demografische realiteit zal in de toekomst ongetwijfeld zijn werk doen.                    
De onweerstaanbare aantrekkingskracht die Oost-Brussel uit blijft oefenen op de stroom expats zal er toe leiden dat over 10 tot 12 jaar de Belgen in een absolute minderheid zullen zijn in Kraainem (en een beetje later ook in Wezembeek), en dat personen met een andere nationaliteit dus een meerderheid zullen gaan vormen. Iets dat op termijn de communautaire rust wel weer eens ten goede zou kunnen komen.
arnold

© 2008 Estaval

kraainemloc

kraainemtaal

legendaE