logo ixelles
bxlmaplogo ixelles.nl estaval1
iris nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in  Elsene
Links
Contact
ixelleswapen

Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
ixellesflagey
Ixelles, dat in het Nederlands Elsene wordt genoemd, is een binnenstedelijke gemeente ten zuiden van de vijfhoek. De gemeente bestaat uit twee fysiek gescheiden gedeeltes.
Een gedeelte westelijk van de Louizalaan dat zeer upmarket is en de hoogste onroerend goed prijzen van Brussel kent., en een groter gedeelte oostelijk van de Louizalaan, dat een gevarieerder beeld geeft.
In het noorden van de gemeente, rond de Naamse Poort en de Waverse steenweg, is er een kleine Afrikaanse wijk, in de volksmond genaamd Matonge naar het gelijknamige district in Kinshasa, met voornamelijk Congolese en Ruandese immigranten.  Ten zuiden van de Generaal Jacqueslaan vinden we dan weer een typisch Belgisch franstalig bourgeois kwartier met ruime appartementen en statige bel-etages.
Mede doordat Elsene geen noemenswaardig park of industriegebied binnen haar gemeentegrenzen heeft, kent Elsene op papier een extreem hoge bevolkingsdichtheid met meer dan 12000 inwoners per vierkante kilometer. Dit zijn Parijse dichtheden. Parkeren is dan ook door heel Elsene heen een berucht probleem.
xlsatoest
De ontstaan van Elsene begon met de stichting van de Ter Kameren Abdij, in 1196, door de Benedictijnen tegen het Zonienbos aan, vlakbij de bron van de Maalbeek. De abdij werd  ingewijd   door de bisschop van Cambrai. Later onstond om de abdij heen een nederzetting met werklieden en ambachtslieden en kooplui. In het stroomgebied van de Maalbeek bevonden zich vijvers die werden benut als visgebied, en als zoetwaterbron voor drinkwater en brouwerijen. Een aantal vijvers zouden later gedempt worden, een aantal zijn tot op de dag van vandaag nog zichtbaar, zoals de Elsene Vijvers/ les Etangs d'Ixelles. Een ruimtelijke kwaliteit die langs deze vijvers en in de zijstraten van deze vijvers de huizenprijzen nog verder de hoogte in heeft gejaagd.
In de loop van de tijd werd Elsene meer en meer ontwikkeld door de nabijheid van de grote buur Brussel. De aanleg van de Louizalaan in 1847 was een definierend moment voor de geschiedenis van Elsene. De combinatie van de hoger gelegen gronden van Elsene en de aanleg van een brede prestigieuze boulevard zorgde voor aantrekkingskracht op de Brusselse elite. Heel lang zou Elsene dan ook de reputatie houden van een upmarket woongebied.
xlmaison1
Van 1870 tot 1920 maakte Elsene zoals veel Brusselse gemeentes in dit tijdvak een razendsnelle groei door. De bevolking steeg van 25.000 tot meer dan 80.000 inwoners. Het was ook de tijd dat het leeuwendeel van het Elsense patrimonium gebouwd werd, met de vermaarde Art Nouveau architectuur van onder andere Victor Horta, Paul Hankar, Fernand Symons, en Paul Hamesse. Weer andere in Art Deco stijl door Stanislas Jasinski en Ernest Blerot. Het is deze periode dan ook die Elsenen de sfeer geeft die het heeft. Ondanks dat er vaak geen eenvormigheid in architectuur is in veel straten, is er wel een bepaalde homogeniteit van geschiedenis, want al deze verschillende huizen zijn in een zelfde periode gebouwd.
xlsatest1
De burgemeester van Elsene is, verassend na bijna een eeuw liberalen, Willy Decourty, een socialist van de PS.

© 2008 Estaval


ixelleslocatie

ixellestaal
legendae