logo sterrebeek
bxlmaplogo sterrebeek.nl estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Sterrebeek
Links
Contact
zaventemshield
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
Ster-pic
Ten oosten van Brussel en aan Wezembeek vastgebouwd vinden we Sterrebeek. Officieel een deelgemeente van Zaventem, maar fysiek en mentaal integraal onderdeel aan het worden van de grote Euro-zone die zich vanuit Etterbeek oostwaarts uitstrekt tot en met Sterrebeek. Bepaald niet de meest aantrekkelijke gemeente in de oost-rand, maar door haar locatie vlakbij de gegeerde woongebieden van Kraainem en Tervuren, vlakbij de luchthaven en alle uitvalswegen. en dichtbij een aantal belangrijke internationale  scholen toch een optie geworden voor expats die zich voor korte of langere tijd komen vestigen in of rond Brussel.  
Sterrebeek ligt aan het einde van de Brusselse bebouwde kom en geeft aan de oostkant inderdaad een landelijke indruk. Hier begint het open landschap tussen de gemeente Zaventem en Kortenberg. Een gebied, aan de zogenoemde "goede" kant van Brussel en dicht bij de luchthaven maar zonder de daal of stijgroutes en dus een groot  areaal bouwgrond waar projectontwikkelaars met begerige ogen naar kijken. Een gebied dat Zaventem, Kortenberg, en de provincie Vlaams Brabant voorlopig niet durven te ontwikkelen uit angst voor de verfransing, en het verlies van een Vlaamse politieke meerderheid. Een mooi voorbeeld van hoe een nationale politieke discussie met een communautaire dimensie de regionale ontwikkelingen afremt of zelfs tegen houdt. 
ster-hipo
Sterrebeek bestaat uit  de bekende lintbebouwing met oude en nieuwe huizen, met commercie, met open stukken, en het bestaat uit een aantal  villawijken, met vaak niet al te grote villa's. Dit laatste heeft te maken met het feit dat toen de grote uittocht van de Franstalige gegoede bourgeoisie uit Brussel, naar het oosten, op gang kwam in de jaren 50, deze vooral op Kraainem en in mindere mate Wezembeek gericht was. Sterrebeek viel buiten de radar van deze veeleisende groep die uiteraard de voorkeur gaf aan de hoogelegen bosachtige omgeving van Kraainem-zuid. De vrijstaande woningen in Sterrebeek werden gebouwd voor het Vlaamse lagere -en middenkader dat tot in de jaren 80 nog massaal in Sterrebeek woonachtig was.
Vanaf de jaren 80 kregen Franstalige en Nederlandstalige jonge families die smachtten naar een huis met een ruime tuin, en voor wie Brussel dus te onaantrekkelijk was geworden, en Kraainem te duur, grote belangstelling voor de vrijstaande panden in de verkavelingen rond Sterrebeek. En dit gedeelte vaan de gemeente Zaventem verfranste snel vanaf deze tijd. Het feit dat de luchthaven steeds meer een enorme banen machine zou worden werkte dan nog een keer als katalysator. De Vlamingen verkochten met graagte hun , vaak niet al te grote, villa's, voor in hun beleving veel geld,  aan deze Brusselaars, en verkasten zelf dieper de provincie in. De prijsdruk op de woningmarkt in Sterrebeek nam in de jaren negentig nog extra toe doordat ook buitenlanders Sterrebeek als een optie, een reserve-optie maar toch, gingen zien om zich in het Brusselse te vestigen met hun familie. De directe aanwezigheid van een Amerikaanse school, de BAS (Brussels American School),  de Deutsche Schule (Wezembeek) , en wat verder weg de British School in Tervuren en de Europese School in Sint Lambrechts Woluwe. De niet bijster aantrekkelijke ruimtelijke omgeving wordt voor veel expats gecompenseerd door de vele goede scholen in de buurt, de in vergelijking met andere Oost-Rand gemeentes lage vierkante meterprijzen, en het feit dat men als het ware aanleunt tegen twee gemeentes, Kraainem en tervuren, die wel een hoge status en prestige hebben. Ook het feit dat men buiten de spits via de E40 zeer snel in Brussel zelf is  is een  niet te verontachtzamen voordeel.
Sterrebeeek is eigenlijk de beste mogelijkheid voor niet al te kapitaalkrachtige families om voor het laagste budget deel  uit te maken van het wonen en leven in de almaar internationaler en upmarket Oost-Rand.  We mogen in ieder geval  vaststellen dat Sterrebeek in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zaventem (de kern Zaventem) deel uitmaakt van de "eurozone".
ster maison
Zoals al is gezegd heeft Sterrebeek via de E40 een uitstekende verbinding met Brussel. Ook zijn de vele grote basiswinkels, waaronder een IKEA, langs de Leuvensesteenweg snel bereikbaar en erg handig. Een klein gedeelte van Sterrebeek heeft profijt van de tramverbinding tussen Montgomery en Ban-Eik in Wezembeek -Oppem.
Het is afwachten wat er in  de toekomst precies gaat gebeuren met het beroemdste gebouw van sterrebeek: De Hippodroom. Eens een vermaard complex, nu in verval. De lokatie en de omvang van het complex hebben in elk geval de potentie om hier op deze plek iets heel ergs bijzonders te laten ontstaan. Iets dat weleens een bovenregionale uitstraling zou kunnen hebben. 
ster rue
Sterrebeek valt onder het gemeentebestuur van Zaventem. En de burgemeester van Zaventem is de VLDer Francis Vermeiren. Het is vooral de radicale en invloedrijke flamingant Eric van Rompuy,  (CD&V) die de strategische lijnen uitzet. Deze in Ukkel geboren politicus is schepen (wethouder) van Zaventem en zelf woonachtig in Sterrebeek. Het is vooral deze van Rompuy die harde maatregelen entameert tegen de verfransing aan de onderkant (inwijking van Franstalige kansarme allochtone onderklasse) in Zaventem. Zijn persoonlijke vete met de UF (Union des Francophones) vertegenwoordiger, Patrick van Cauwenberghe, ook in Sterrebeek woonachtig, doet de politieke rust in het gemeentebestuur geen goed.
ster maison1

© 2008 Estaval

    ster-locatie