logo uccle
bxlmaplogo  uccle.nl estaval1
iris nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in  Ukkel
Links
Contact
uccleblason
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
ucclemaisona
Ukkel in het Nederlands, Uccle en francais. Grote, groene, en ruim opgezette gemeente in Brussel.  Vele herenhuizen, villa's en chique en ruime appartementen. Van oudsher de beste buurt van Brussel, daar waar de elite zich placht te vestigen. Al is die rol, ondere andere door de dramatisch slechte bereikbaarheid, nu overgenomen door ander wijken zoals Sint Pieters Woluwe.
Het hoog gelegen Ukkel heeft nog altijd prachtige ruimtelijke kwaliteiten. Het Terkamerenbos (Bois de la Cambre), de Koninklijke Sterrenwacht (Observatoire), het Wolvendaalpark, en de grandioze Molierelaan met de Place Guy d'Arezzo die gekromd met aan weerszijden meesterswoningen die hun weerga niet kennen. De oudere architectonische juweeltjes staan vooral in het noorden van Ukkel. Niet heel erg veel omdat Ukkel pas snel begon groeien in inwoners en dus ook in bouwproductie na 1930.  Vanaf deze tijd begon Ukkel meer en meer te fungeren als de villawijk voor inwoners uit het pentagon in Brussel. Prachtige verkavelingen ontstonden ten zuiden van de de Frelaan langs de Hamoirlaan en de Kamerdellelaan. Later werden deze verkavelingen met immer grotere huizen en percelen uitgebreid naar het gebied rond Prince d'Orange. De reputatie die Ukkel al had sinds de jaren 90 van de 19e eeuw, zijnde een gebied voor de elite, werd hierdoor versterkt, en leidde ertoe dat ook de oude Vlaamse gehuchten in het zuiden en westen van de gemeente , zoals St Job en Calevoet, werden ingepalmd door de uitbreidingen van het luxueuze woonmilieu van de elite en bourgeoisie van Brussel.
Vanaf de jaren zestig toen er, vanwege het ontstaan en de uitbreidingen van de Europese instituties, grotere aantallen Europese immigranten de stad Brussel instroomden, werd Ukkel vaak de eerste keuze  standplaats voor de nieuwe fonctionnaires. En nog altijd zien we veel oudere Europese ambtenaren of gepensioneerden die nog immer in Ukkel resideren.
Ukkel heeft minder dan dertig procent buitenlandse inwoners. Voor moderne Brusselse begrippen is dat laag te noemen. Veel "snel-Belgen" wonen er ook niet binnen de gemeentegrenzen. Ukkel is daarmee een hele Belgische en francofone gemeente binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ukkel zou zelfs wel een van de gemeentes kunnen worden binnen het Brusselse die weer langzaam "verbelgt" doordat veel internationale inwijkelingen kiezen voor de oostkant van Brussel, of voor de stedelijkheid en actie van Elsene en of Etterbeek. Ook zou een interne migratie kunnen ontstaan van well-to-do Belgen uit WSL en WSP die zich minder en minder thuis voelen in hun veranderende woonmilieus, en verkassen naar Ukkel en het prijsverschil benutten om  een grotere en luxere woning aan te schaffen.
uccle0observ1
Zoals eerder gezegd is de bereikbaarheid van Ukkel een drama. Voor de auto is er geen behoorlijke of snelle aansluiting op de Ring (die eigenlijk geen ring is maar een hoefijzer). De doorgaande wegen naar het centrum , de Charleroisesteenweg en de Waterloosesteenweg zijn berucht omdat deze smalle wegen als ze al niet vast zitten elke serieuze doorstroom onmogelijk maken door hun vele stoplichten. Ukkel wordt hier niet voor gecompenseerd door middel van hoogwaardig openbaar vervoer. Metrostops zijn er niet en de tramverbinding met het Centrum  of naar andere stadsdelen  is infrequent en langzaam.
Er zijn plannen voor een nieuwe metro in Brussel en die metro zou van Ukkel naar Schaerbeek, over de General jacqueslaan, gaan lopen. Afhankelijk van de ligging van de Ukkelse stations, zou een dergelijke metrolijn een zegen zijn voor Ukkel, en sterker, de hele dynamiek van de Brusselse agglomeratie kunnen veranderen.
De NMBS stations van Stalle, Calevoet, en Sint Job zijn door hun ligging, de lage frequentie, en het parkeerprobleem direct aan de betreffende stations, slechts beperkt bruikbaar als alternatief voor de Ukkelse forens.
uccle maison
Doordat de bereikbaarheid van de zuidelijke uitbreidngen van Brussel (met name Ukkel en Sint-Genesius-Rode) ernstig te wensen overliet, de afwezigheid van een groot focaal upmarket winkelgebied met bovenregionale uitstraling (zoals bijvoorbeeld het Woluwe Shopping Centre),  en door het steeds belangrijker worden van een luchthaven voor de bewoners van een stad in de huidige netwerkeconomie, verschoof het zwaartepunt, voor wat betreft de meest gewilde woonlocatie van Brussel, van Ukkel en Elsene-West naar het Oosten van Brussel, waar ook gerieflijke woonomgevingen beschikbaar waren voor de oude en nieuwe elites. De vierkante meterprijzen kwamen zo aan het einde van de jaren 90 in Sint Pieters Woluwe voor het eerst boven dioe in Ukkel voor vergelijkbare woningen in vergelijkbare buurten. Gedeeltes van Sint Lambrechts Woluwe en Auderghem en Bosvoorde scoren na 2005 ook (iets) hogere m2 prijzen.
Ukkel blijft desondanks een vaste waarde op de onroerend goed markt. De intrinsieke kwaliteiten van de gemeente zoals de ruime en groene opzet, de internationale topscholen als het Lycee Francais en in mindere mate de Europese School (Brussels I), de uitstekende lokale scholen, en natuurlijk de prachtige woningvoorraad waarover de bewoners van deze gemeente over kunnen beschikken.
uccle maison1
De burgemeester van Ukkel is de aristocratische en enigszins opgeblazen liberaal Armand Dedecker. Iemand die in Brussel zeer gerespecteerd is, maar in deVlaamse pers vreemd genoeg regelmatig onder vuur ligt. Dedecker leidt een MR (Mouvement Reformateur) en PS coalitie.
Dedecker heeft in zijn eigen thuis, dat wil zeggen Brussel, de reputatie van een gematigde, rationele, aimabele, compromiszoeker.

© 2008 Estaval


ukkellocatie

uccletaal
legendae