logobertem
bxlmaplogo bertem.nl estaval1
vlagvlbrabantleeuw nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in  Bertem
Links
Contact
bertemwapenschild

Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek


 
Bert-kasteel
De uitgestrekte gemeente Bertem bestaat uit drie deelgebieden: Bertem, Leefdaal, en Korbeek-Dijle.
Bertem zelf is gelegen aan het riviertje de Voer. Met een kleine 9000 inwoners is de gemeente Bertem een dunbevolkt gebied. De drie dorpskernen zijn gelegen  op een vruchtbaar en glooiend terrein dat wordt doorsneden door de drukke E40. De vallei van de Dijle en de vallei van de Voer zorgen op een aantal  punten voor landschappelijke effecten die we rustig onder de rubriek "natuurschoon" mogen scharen. De ligging is strategisch te noemen, precies tussen de universiteitsstad en groeipool Leuven en de hoofdstad van Europa Brussel. De orientatie van veel van de inwoners is op Leuven voor wat betreft voorzieningen en banen, maar dit is aan het verschuiven richting Brussel. Bertem wordt steeds meer ontdekt door niet alleen Brusselaars, maar vooral ook door Vlamingen uit de Oost-Rand (Tervuren/Overijse/Wezembeek/Kraainem/Sterrebeek) die ofwel de hoge huizenprijzen in hun gemeente incasseren en naar een grotere of luxere woning verhuizen in Bertem voor hetzelfde geld, ofwel er als starter op de woningmarkt in de Oost-Rand niet in slagen om een woning binnen hun budget en conform hun woonwensen te vinden. Het rustige, landelijke, en lieflijke Bertem beantwoordt aan een verlangen van velen naar lagere huizenprijzen en een nog echte Vlaamse biotoop. Een nadeel kan zijn voor diegenen die in Brussel werkzaam zijn, de dagelijkse files naar de hoofdstad, die elk jaar iets langer worden. Flexibele werkuren is wel een zeer goed alternatief voor deze forenzen want de autosnelweg is altijd dichtbij in Bertem, en in de daluren is Brussel zeer snel en goed bereikbaar.
Bertem ligt buiten de Euro woonzone, desondanks beginnen her en der in Bertem, maar vooral in Leefdaal,  niet-Belgische Europese families op te duiken. Dit zullen voorlopig uitzonderingen blijven, daar de voorzieningen die de dorpskernen van Bertem aanbieden in het geheel niet toegespitst zijn op een internationale en veeleisende consument.  Het percentage niet-Belgen in deze welvarende streek is dus ook  met  6 procent laag te noemen. Iets minder dan twee en een half procent van de inwoners van Bertem heeft de Britse nationaliteit. De aanwezigheid van de British School in Tervuren doet zich blijkbaar ook hier gevoelen.
bertem-mairie
De bereikbaarheid met het openbaar vervoer is dramatisch slecht. Bertem heeft geen NMBS station. Een aantal bussen van De Lijn doen Bertem en haar deelgemeentes aan, en gaan dan, in een lage frequentie, met de gebruikelijke omwegen naar de plaats van bestemming. De bezettingsgraad van deze bussen is laag, het is dan ook de vraag hoe lang er uberhaupt nog in deze vorm openbaar vervoer wordt aangeboden. De fiets is alleen voor afstanden in de dorpskern een serieuze optie, dus is autobezit een noodzakelijkheid om te overleven in dit gebied.
Houdt rekening met het feit dat de in Europa beruchte verkeersveiligheid van Belgie, beter gezegd het gebrek aan verkeersveiligheid, op het platteland begint. In de grote steden en hun suburbs vallen de aantallen dodelijke slachtoffers relatief laag uit. Maar in landelijk gebied kan in Belgie nog immer straffeloos hard tot zeer hard worden gereden. En erger dit gebeurt ook. De wegen zijn vaak onoverzichtelijk, de bewegwijzering is vaak verstopt achter de begroeiing, en met fietsers wordt geen rekening gehouden.
bertem-maison
De woningvoorraad in Bertem is gevarieerd. Historische panden in het centrum van de dorpskernen, meesterwoningen en arbeidershuizen in binnen de bebouwde kom. En villa's , met name in Leefdaal, aan de rand van de kernen. In Leefdaal heeft de bouw van villa's dan gelukkig op een redelijk georganiseerde manier in een speciaal toegewezen zone plaatsgevonden. In de andere kernen is er meer sprake van vrijstaande huizen, van klein tot protserig, direct aan de uitvalswegen gebouwd. De lintbebouwing, het bekende Vlaamse euvel. Er ontstaat op deze manier geen leefbaar woongebied doordat deze huizen dicht op doorgaande wegen zijn neergepoot. Verschijnselen als spelende kinderen op straat en rustig langs de weg wandelen worden een onmogelijkheid. Voordeel van deze onaantrekkelijke manier van villabouw is wel dat de vierkante meterprijs op de secundaire markt voor woningen liggend aan doorgaande wegen gedrukt wordt.
bertemwood1
Burgemeester Albert Mees voert het college van Gemeentebelang aan bestaande uit een smalle marge van VLD en SP.A (11 van de 21 raadsleden). Franstalige partijen zijn, nog, niet vertegenwoordigd in de raad van Bertem. Voor de verkiezingen van 2012 zijn er plannen van het Franstalige UNION om deel te gaan nemen aan de strijd, met als doel om in eerste instantie 2 zetels weg te kapen voor de neus van de Vlaamse partijen. De deelname van UNION, en haar eventuele succes, zou een heilzame werking kunnen hebben op de gezapigheid van de dorpspolitiek, maar ook de deelname van het Vlaams Belang, kunnen triggeren.

© 2008 Estaval

bertemlocatie1

bertemtaal

legendaE