logo waterloo
bxlmaplogo   estaval1
coq nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Waterloo
Links
Contact
waterlookubla

Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
waterloo-maison2
Waterloo,  een gemeente met een befaamde naam door een  roemruchte veldslag uit de geschiedenis van Europa. Hier werd het lot van Napoleon en het Franse keizerrijk bezegeld. Hier werd een begin gemaakt met de hertekening van de nieuwe kaart van Europa.
Waterloo ligt in Waals-Brabant en is officieel  Franstalig. Alhoewel de Nederlandse naam van deze plaats misschien anders doet vermoeden. Enige honderden jaren geleden lagg Waterloo dan ook net ten noorden van de taalgrens. Nu net ten zuiden van deze grens  die zich, ondanks alle lawaai en strubbelingen van de afgelopen eeuwen, niet eens zo heel veel heeft verplaatst.
Waterloo is met haar grote internationale scholen , hypermarkten van de Carrefour,  en  veel werkgelegenheid in de directe omgeving een complete stad geworden die veel meer op zichzelf is komen te staan en dus losser van Brussel. Samen met Braine l'Alleud ontstaat steeds meer een entiteit die gaat lijken op wat Joel Garreau een "edge city" noemde. Oftewel een woongebied met een concentratie van winkels, onderwijs, horeca, en werkgelegenheid buiten het traditionele urbane concentratiegebied.
Voor veel expats is dat de aantrekkingskracht van Waterloo. De afhankelijkheid van Brussel is zwak, en de noodzaak om de hoofdstad te frequenteren, met alle ongemakken van dien, neemt af.
waterloo-maison1
Een andere reden van de relatieve onafhankelijkheid van Waterloo met betrekking tot de hoofdstad is het vastlopende autoverkeer. Jaar op jaar wordt het moeilijker om Brussel of Zaventem te bereiken in de spits, en zelfs daarbuiten, zodat zowel bedrijven als individuen hebben gereageerd met verhuisoperaties. Veel bedrijvigheid is richting Waterloo verhuisd met het oog op de hoog opgeleide bevolking van Waterloo en omgeving en de hoge kwaliteit van wonen in dezelfde omgeving. En vele  forenzen met banen in Brussel zijn ofwel van baan veranderd en hebben een baan dichter bij huis gevonden, ofwel zijn zij dichter naar Brussel toe verhuisd, naar bijvoorbeeld Hoeilaart of Overijse, of zelfs de Brusselse agglomeratie in naar Auderghem, Ukkel of de Woluwes.
Het blijft overigens nog steeds mogelijk om redelijk snel de hoofdstad te bereiken per trein. Waterloo heeft een NMBS station, en vrij frequent vindt treinverkeer naar de hoofdstad plaats. Helaas kunnen maar een beperkt aantal mensen profijt hebben van deze spoorverbinding, omdat men maar net in de omgeving van het station moet wonen. En het leeuwendeel van de Waterloose bevolking woont nu eenmaal in de dunbevolkte en uitgestrekte verkavelingen, waar de enige manier om zich efficient te verplaatsen de auto is.
We zien Waterloo zich  steeds meer als regionaal centrum manifesteren van Waals Brabant. Dit geldt zeker voor wat betreft de vele expats, die juist in Waterloo het internationale voorzieningen niveau vinden dat voor hen een aantrekkelijke vestigingsvoorwaarde vormt. De Belgen zelf zien in de slag om het regionale centrum van het economisch zo belangrijke Waals Brabant te worden, ook Nijvel (Nivelles) en Wavre als geduchte concurrenten. De eerste doordat de administratie van de provincie hier is gevestigd, en Wavre omdat dit erin geslaagd is om tot nog toe het meest gewilde winkelparadijs te blijven.
Braine-butte
De woningvoorraad in waterloo omvat hoofdzakelijk vrijstaande huizen. Vele op ruime tot zeer ruime kavels. Anderen op kleinere kavels tot 700 m2. De woon omgeving is heel erg Amerikaans suburbaan. Met de nadruk bij verplaatsingen op de auto. Grote winkelcentra met dito parkeerterreinen. Ook de levensstijl doet op sommige punten Amerikaanser aan dan vergelijkbare gemeentes in Belgie. Er wordt veel aan Halloween gedaan, er zijn de zogenaamde "garage sales"', en popcorn is een favoriete snack. Het is geen toeval dat we juist hier de Amerikaanse/Interrnationale school vinden van St John's en de Scandinavian School die gevestigd is in een waarlijk uniek kasteel op een schitterend terrein.
Het resterende deel van de woningen in Waterloo bestaat uit rijhuizen en appartementen. Deze hebben een belangrijke functie in de demografie van de gemeente omdat de appartementen een mogelijkheid bieden voor ouderen en gepensioneerden , die kleiner willen gaan wonen, omdat ze bijvoorbeeld van lifestyle veranderen (meer reizen , minder tuin),  om in Waterloo te blijven wonen. In Waterloo zijn er de afgelopen jaren dan ook regelmatig grote appartementen in het luxere segment op de markt gekomen. De eenvoudigere appartementen en rijhuizen hebben als functie dat zij het mogelijk maken voor alleenstaanden en lage -en middeninkomensgroepen, die werkzaam zijn in de uitgebreide dienstverleningssector van Waterloo en omgeving, zich in Waterloo, en dus dicht bij hun  werk,  te vestigen.
Met de internationale scholen en de aanwezigheid van 20 % vreemdelingen als percentage van de totale bevolking , en de vele internationale bedrijven die zich in dit gedeelte van Waals Brabant hebben gevestigd, heeft Waterloo een internationaal profiel. Niet zozeer kosmopolitisch omdat de diversiteit van de buitenlanders in Waterloo bijvoorbeeld niet te vergelijken is met de diversiteit van deze groep in een stad als Brussel. Wel heel erg Angelsaksisch georienteerd. Het aantal engelssprekende Walen ligt in deze gemeente dan ook beduidend en onvergelijkbaar hoger dan elders in Wallonie.
waterloo-maison3
Serge Kubla is de burgemeester van Waterloo. Deze liberaal  van de MR (Mouvement Reformateur) heeft een verbijsterende absolute meerderheid van 22 van de 29 zetels in Waterloo. Kubla's handelsmerk is dat hij zich, in tegenstelling tot veel van zijn collegae burgemeesters, niet laat verleiden tot het hoog opspelen van communautaire discussies of dossiers. Kubla is bijna monomaan gericht op het creeren van werkgelegenheid en welvaart voor de inwoners van zijn gemeente. Hard wordt gewerkt aan de ombouw en uitbouw van het Waterloose centrum winkelgebied. Iets dat hard nodig is, zo realiseert men zich op het stadhuis, omdat dit winkelgebied niet overtuigend de concurrentie aankan met Wavre, laat staan met de diverse winkelcentra in Brussel. Belangrijk omdat het succes van Waterloo mede bepaald wordt door de hoog opgeleide internationale en veeleisende bevolking die in staat zijn snel te migreren naar aantrekkelijkere residentiele gebieden met een kwalitatief hoger en beter verzorgingsniveau.
waterloo-maison

© 2008 Estaval


waterloolocatie

waterlootaal
legendae