logo beersel
bxlmaplogo beersel.nl estaval1
nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in  Beersel
Links
Contact
beerselwapen

Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
beerselkasteel
Beersel is een Vlaamse gemeente ten zuiden van Brussel. Deze gemeente bestaat uit vijf deelgemeentes: Beersel, Dworp, Huizingen, Lot, en Alsemberg.
Sinds het begin van de jaren negentig is er een enorme toename van Franstalige Belgen uit het Brusselse, aangetrokken door de relatief lage huizenprijzen die in Beersel nog altijd gevraagd worden. Zeker vergeleken met de huizenprijzen in het naburige Ukkel en Sint-Genesius-Rode. Maar ook relatief onaantrekkelijke stedelijke gebieden zoals Vorst en Anderlecht vergen hogere vierkante meter prijzen dan Beersel.
De huizenprijzen zijn lager in Beersel omdat het verder af ligt van ruimtelijk hoogwaardige gebieden zoals het Zonienwoud. De toegang tot de Ring is vanaf Beersel sneller en gemakkelijker dan die van een aantal naburige gemeenten, maar het is wel Ring-west , de verkeerde kant van de Ring zeg maar.
Het aantal inwoners van Beersel, nu zo'n 24.000 stijgt jaar op jaar langzaam. Veel kavels worden niet uitgegeven, maar het relatief grote oppervlakte van de gemeente laat in de komende jaren theoretisch veel meer uitbreiding toe van de huizenvoorraad zonder dat het karakter van de verschillende deelgemeentes worden aangetast.
beerselhouse1
 Het meest in het oog springende monument in  Beersel is het Kasteel van Beersel (zie bovenste foto).Omgeven door een slotgracht, en gebouwd omstreeks 1300 door Hertog Jan II van Brabant als verdedigingsbolwerk. Het kasteel is een prachtig intact voorbeeld van laat-Middeleeuwse vestingsarchitectuur.
Voor de rest blijven de fysieke hoogtpunten van de gemeente Beersel beperkt tot hier en daar en historisch pand in een van de deelgemeentes. De landschappen tussen deze deelgemeentes zijn op sommige plaatsen ook zeer de moeite waard. Afwisselend landbouw en vee op de glooiende weiden, oude boerderijen, en vaak kleine agrarische verkavelingen, geven vanuit sommige punten een bijna idyllisch uitzicht. De dorpskernen daarentegen zijn veelal telleurstellend voor wat betreft hun aangezicht. Op regenachtige dagen ontstaat vaak een heel onaantrekkelijk en desolaat straaatbeeld. Mede doordat eenheid in architectuur vaak ontbreekt, doordat te veel panden in slechte staat verkeren, en doordat de publieke ruimte vaak een armoedige indruk maakt.

beerselhousea
De burgemeester van  Beersel is Hugo Casaer van de CD&V. Vijf van de gemeenteraadsleden  behoren tot de Union des Franfophones(UF) onder leiding van de radicale Jean-Pierre Coet, die zich  daarnaast ook nog lid van de FDF mag noemen. Waar de verfransing afneemt in Brussel zelf en de oostelijke Brusselse suburbs door de toestroom van anderstalige Europeanen, daar zal in Beersel in de komende jaren het verfransingsproces zich doorzetten. Doordat de huizenmarkt relatief goedkoop is, en doordat door de ligging van Beersel tussen Brussel en Wallonie ook zeer gunstig is voor inwijkelingen uit Wallonie, mogen we verwachten dat het aantal Franstalige Belgen dat zich nog gaat vestigen in Beersel  sterk gaat toenemen. Iets dat zeker zijn weerslag zal hebben op de politieke constellatie in Beersel.  De toenemende invloed van Franstaligen zou kunnen leiden tot taaleisen met betrekking tot de communicatie met de eigen bevolking en de vraag om eigen scholen en andere uitbreidingen van bevoegdheden voor de Franstalige Gemeenschap. Uiteindelijk zal, mede door de strategische corridor-ligging van Beersel, een territoriale eis worden gesteld. Een politiek onrustige situatie ligt in het verschiet. Hetgeen een sterk drukkend effect zal hebben op de onroerend goed prijzen in deze gemeente.  Het percentage buitenlanders is zeer laag (ongeveer 6%) , mede omdat Beersel voor de Europese migranten geen aantrekkelijke vestigingsplaats is.

© 2008 Estaval


beersellocatie

beerseltaal

legenda