logo sint-pieters
bxlmaplogo   estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Sint-Pieters-Leeuw
Links
Contact
spl vlag

Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek

spl-coloma
Sint Pieters Leeuw, soms door Franstaligen ook wel Leeuw Saint Pierre genoemd, ligt in het Pajottenland juist ten zuidwesten van Brussel. Sint Pieters Leeuw ligt in Vlaams Brabant en is officieel Nederlandstalig. Door de uitgestrektheid van de gemeente (meer dan 40 vierkante kilometer) heeft deze plaats nog een landelijk en dorps karakter.
Er zijn zeker prachtige plekjes binnen de gemeentegrenzen, zoals het Kasteel Coloma (zie boven), dat in 1515 gebouwd werd. De aangrenzende rozentuinen zijn voor Belgie uniek en bieden een mogelijkheid om in het bloeiseizoen inzicht te verkrijgen in de enorme varieteit van deze nobele bloem. Dan is er nog het domein Groenenberg met een traditioneel en bijna historisch park van Edmond Gallopin, aangelegd in 1903.
Maar het algemene beeld van SPL is toch een beeld van kleine arbeiderswoningen, smalle trottoirs, gevaarlijke kruispunten, illegale stortplaatsen, en een noest bevolking. Kortom rommelig en desolaat.
spl maison1
Sint-Pieters-Leeuw heeft als hoofdkern SPL zelf aangevuld met randwijken Negenmanneke en Zuun, en de afzonderlijke kernen Ruisbroek, Vlezenbeek, Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem. Waarvan Ruisbroek dan weer de meest serieuze kern is, met haar ligging langs de kanaalzone en een geheel eigen karakter.
Negenmanneke en Ruisbroek kennen het hoogste percentage Franstalige inwoners. Niet toevallig want zij liggen ook het dichtst bij de hoofdstad.
De aansluiting op het autowegennet is goed met de belangrijke aansluiting "Anderlecht-Zuid" die snel via de Bergensesteenweg toegang geeft tot Ring West. Ruisbroek heeft zelfs de luxe van een eigen oprit naar de Ring en een NMBS station.
spl maison
Het aandeel buitenlanders in de bevolking van Sint-Pieters-Leeuw is beperkt, zeker voor een Brusselse randgemeente, met iets minder dan 10 % van de bevolking (1/1/08). De zogenoemde "snel-Belgen zijn in dit percentage niet inbegrepen.  Er is sprake van een behoorlijk grote groep ouidere Italiaanse migranten die al in de jaren 50 en 60 naar deze gemeente trokken, en meer recentelijk van een groep Marokkaanse migranten die aangetrokken door de relatief  lage woningbouwprijzen in deze regio. Het valt te verwachten dat de lage vierkantemeter prijs en het feit dat de woningen, alhoewel vaak klein, altijd nog ruimer zijn dan de woonkazernes en appartementen in Anderlecht of Molenbeek.
De Nederlands-onkundigen die gaan migreren naar SPL  kunnen het politieke landschap verder destabilseren. Aan de andere kant  moet niet uitgesloten worden dat deze groep uiteindelijk succesvol geintegreerd gaat worden in de Vlaamse cultuur en samenleving , daar veel leden leden van deze toekomstige migranten zelf uit een andere cultuurgroep komen en vaak de ideologische scherpslijpers missen die autochtone Franstalige migranten wel vaak mee brengen naar de Vlaamse Rand. Wat ook een verschil zou kunnen zijn is dat de allochtone inwijkelingen vaak het meer ambitieuze en succesvolle deel zijn van hun gemeenscchap en daardoor in staat om  een woning, hoe bescheiden ook,  te verwerven.
spl maison2
De burgemeester van Sint Pieters Leeuw is Lieve Vanlinthout van het CD&V. Zij leidt een coalitie van CD&V en VLD, De franstaligen zijn door middel van de PF met 7 van de 31 zetels vertegenwoordigd. De vroiendelijke en enigszins oubollige Jean Cornand is de leider van de Franstaligen, en heeft een zacht en harmonieus profiel. Eventuele communautaire problemen in SPL zullen waarschijnlijk via de nationale politiek moeten worden geinitieerd. 
spl ruisbroek

© 2008 Estaval

spl locatie

spleeuwtaallegenda