logo wemmel
bxlmaplogo wemmel.nl estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Wemmel
Links
Contact
wemmelschild
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
wemmeltownhall
Wemmel is een Vlaamse gemeente ten noordwesten van de hoofdstad. Een typisch suburbane plaats met een oude dorpskern en daaromheen de villawijken. Wemmel is een zogenoemde faciliteiten gemeente, waardoor hoewel de bestuurstaal het Nederlands is, zij die de Nederlandse taal niet kunnen of willen spreken of lezen, een aantal administratieve handelingen ook in het Frans laten kunnen verrichten.
Het kasteel van Wemmel (1649, zie foto boven) aan de Folletlaan fungeert als het stadhuis. In de jaren negentig kreeg Wemmel een nieuw centrum toegemeten. Een aardige poging, maar architectonisch niet overtuigend, van het toenmalige gemeentebestuur om Wemmel op te stoten in de vaart der volkeren.  Het plein en de luxe appartementen en rijwoningen om het plein heen hebben een schaal en afwerkingsniveau die past bij een  flinke gemeente en achterland. Maar Wemmel is geen regionaal centrum, en de drastische bevolkingsuitbreiding  die noodzakelijk zou zijn geweest om het nieuwe winkelcentrum levendig te krijgen werd onmogelijk gemaakt omdat het aantal afgegeven bouwvergunningen zeer gelimiteerd was. Ook helpt het niet dat, hoewel Wemmel niet een gemeente is met een armlastige bevolking, de inkomens in deze regionen significant lager liggen dan in de suburbane Zuid -en Oost Rand van Brussel. En de meeste Wemmelaars zijn erg gericht op het gezin en gezinsleven. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het Nieuwe Centrum van Wemmel niet de beloften heeft kunnen inlossen waar het  hoge ambitieniveau om vroeg.  De positieve kant van het verhaal is dat Wemmel een centrum infrastructuur die mogelijkheden heeft en  die op de verre toekomst is voorbereid, terwijl vele andere Brusselse voorsteden zich voor wat betreft hun centra hebben beperkt tot de renovatie van een aantal panden en een nieuw verkeerscirculatieplan.
Sat-wemmel2
Wemmel ligt direct aan de Ring en heeft maar liefst twee aansluitingen op deze ultra belangrijke ringweg. Op rustige dagen en uren  is het centrum van Brussel per auto redelijk bereikbaar. Helaas verhindert de communautaire problematiek de doortekking van de metrolijn die nu keurig stopt voor de gemeentegrens van Wemmel bij Koning Boudewijn/Roi Baudoin aan de Limburg Stirumlaan. Wemmel zou een hele goede metroverbinding kunnen hebben met de hoofdstad. Uitbouw zou goedkoop te realiseren zijn maar zolang er geen 100 % duidelijkheid komt over waar Brussel ophoudt, zal een uitbouw van de metrolijn altijd op een Vlaams njet stuiten.
Huizenkopers dienen te letten op de nabijheid van de Ring, en voor de wijk Bouchout de nabijheid van de A12 naar Antwerpen in verband met geluidsoverlast die het woongenot aardig negatief kan beinvloeden. Een andere factor in het overlast departement zijn de stijg -en daalroutes voor de luchthaven Zaventem. De vliegtuigen zitten boven Wemmel al snel boven de 1000 meter maar voor de hele gevoeligen onder ons is hete toch iets om op te letten.
wemmelmaison2
Het aantal Nederlands -en Franssprekenden is in Wemmel in balans. Geen van beide groepen heeft een absolute meerderheid  dankzij een, klein, contingent, anderstaligen.
Er zal de komende jaren zeker migratiedruk komen van Franstalige middenklasse die in de gezinsvormende fase zitten en naar Wemmel komen. Aan de Vlaamse kant zal er sprake blijven van een  Nederlandstalige migratie dieper de provincie in of naar Oost-Vlaanderen waarbij het prijsverschil tussen de woningen kan worden verzilverd. De toekomstige Vierde Europese School in het nabije Laken zou wel eens de factor kunnen worden die gaat voorkomen dat Wemmel een absolute Franstalige meerderheid krijgt. Door het suburbane karakter en de lage dichtheid van de bebouwing ontstaat een aangename biotoop voor gezinnen van Eurocraten.  Dit alles wordt nog aangenamer door  de gunstige prijzen vergeleken met  die van vergelijkbare woningen in de  Eurozone (Elsene/Woluwe/Etterbeek /Kraainem/Tervuren/Auderghem)  Het feit is dat er voor jonge gezinnen  werkzaam voor de Europese Commissie en in het bezit van het verlangen naar een veilige omgeving , niet te ver van de IVe Euroschool voor de kinderen, en een vrijstaand huis met een behoorlijke tuin, maar ook weer niet te ver van Brussel zelf, niet veel andere alternatieven zijn dan Wemmel. De noordelijke stadswijken om die toekomstige Europese School heen (Laeken/Strombeek-Bever/Jette/ Schaarbeek-Noord) hebben een, vaak verdiende, slechte reputatie. Ook bieden zij geen suburbaan woonmilieu in residentiele verkavelingen.
Het is dan ook geen gewaagde veronderstelling  ervan uit te gaan dat nog eens zo'n 10 % extra van de bevolking van Wemmel , ongeveer 1500 mensen, in 2015 uit andere Europese windstreken afkomstig zullen zijn. Iets dat zich nu direct politiek zal vertalen, maar wel een matigende invloed kan hebben op een nationale communautaire discussie als veronderstelde taalmeerderheden of minderheden door politici te berde worden gebrachtrt.
wemmelmaison
De burgervader van Wemmel is de ongrijpbare Marcel van Langenhove. Volgens velen een Vlaming , volgens anderen toch weer een Franstalige in een perfect tweetalige verpakking. Misschien is van Langenhove juist door zijn niet al te strak definieerbare identiteit heel erg de perfecte persoon voor een fascilitetitengemeente als Wemmel. Een gemeente met als achtergrond "de taalstrijd" en de veronderstelde verfransing en die dus per definitie als speelbal zal worden gebruikt voor en door nationale politici die geheel andere agenda's nastreven dan die het belang van Wemmel dienen. Van Langenhove is een kapitein die kundig zijn boot in eb en vloed door de zandbanken van de communautaire strijd heen weet te laveren.
Het Vlaamse kartel Wemmel is een voorbeeld van angstige politiek door verenigde Vlamingen. Zij stemmen consequent tegen elke mogelijke uitbreiding van de verkavelingen in Wemmel. Zij pleit voor het in aanbouiw laten nemen van zo min mogelijk woningen, waarbij als excuus diverse ecologische en stedelijke  rampscenario's ten tonele worden gevoerd,  omdat de gedachte dat zich hier nieuwe Vlamingen zouden kunnen vestigen  al is opgegeven. Een decennia-oude defensieve strategie die als enige doel heeft de groei van het aantal Franstaligen te minimaliseren. Zij afficheren zich evenwel met de leus "kiezen voor vernieuwing".
wemmel-maison1
wemmel-maison3

© 2008 Estaval

wemmellocatie

wemmeltaal
legenda