logo machelen
bxlmaplogo machelen.nl  estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Machelen
Links
Contact
machelenwapen
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek

machelen-maison3
Machelen is een Vlaamse gemeente net ten noorden van de hoofdstad en op een bijna bizarre manier ingekapseld en omringd door snelwegen. De Ring-Oost ligt op haar grongebied, de Leopold III Laan naar Brussel en naar Zaventem, en de E19 naar Antwerpen. Het meest pregnante voorbeeld van de druk van de infrastructuur op de woonfunctie vinden we in Diegem-Lo. Dit gehucht bestaat uit een paar straten aan het einde van de landingsbaan en met de andere kant tegen een altijd druk verkeersknooppunt gedrukt.  Vooralsnog de grootste bezienswaardigheid van Machelen, temeer vanwege het feit dat Diegem-Lo nog steeds bewoond is.
De gemeente bestaat uit twee delen: Machelen zelf en het niet veel kleinere Diegem. Machelen heeft vooral vele industriele en logistieke bedrijven, Diegem heeft een gigantisch kantoorgebied voornamelijk langs de invalsweg naar Brussel.
Er zijn plannen van projectontwikkelaar Uplace voor een grootscheepse transformatie van de kanaalzone van Machelen, een gebied dat er nu grotendeels ongebruikt, verwaarloosd en verlaten bij ligt. Het gebied zou moeten worden omgevormd tot een superwinkelcentrum met sport -en entertainmentfuncties en een hotel. Ook zou kantoorruimte in dit project moeten worden geintegreerd. Uplace Machelen zou de Noord-Rand een nieuwe, en broodnodige dynamiek kunnen geven. De communautaire dimensie die een project van deze omvang zo dicht bij Brussel, en dan nog wel in de Rand, met zich meebrengt zou er  wel eens voor kunnen zorgen dat hele andere factoren dan het  economische argument de doorslag gaan geven in de beslissing of deze mega-impuls uiteindelijk tot stand zal gaan komen.
machelen-maison1
 
machelen-maison
machelenkerk
 De burgemeester van Machelen is de socialist Jean Pierre de Groef.
machelen-maison2

© 2008 Estaval

machelenlocatie

machelentaal
legendae