logo saint-gilles
bxlmaplogo  saint-gilles.nl estaval1
iris nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in  
Links
Contact
stgillis-burg
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek

- Wemmel 
stgillesmairie
Sint-Gilles, in het Frans saint Gilles, is een dichtbebouwde binnenstedelijke gemeente net oostelijk van het Zuidstation, de grote HSL-hub van Belgie. De bevolking van Sint Gillis is zeer gevarieerd van samenstelling. Het heterogene karakter van de populatie weerspiegelt zich in de woningvoorraad die zeer divers is.
Sint-Gillis heeft met Etterbeek gemeen dat de heterogeniteit niet alleen af te meten is naar godsdienst en taal, maar ook etniciteit en huishoudinkomen verschillen enorm binnen de gemeente. Het oostelijke deel van de gemeente, naar het Stefanieplein (Place Stephanie) toe,  is zogezegd het betere en duurdere gedeelte, maar het gevoel van onveiligheid en het reele straatvandalisme laten ook zeker het gedeelte oostelijk van de Charleroisesteenweg niet ongemoeid. Het is dwars door deze gemeente waar de Brusselse scheidslijn, sommigen spreken van een breuklijn,  is tussen arm en rijk, tussen zwart en wit, tussen kansrijk en kansarm, tussen gelovig en ongelovig,  en tussen slecht opgeleid en hoog opgeleid.
Er is zeker sprake van enige gentrificatie in de buurt, maar het gaat langzaam. Het binnenstedelijke en dichtbevolkte karakter, de overbelaste wegen en straten, het lakse politie optreden, een disfunctionerend justitie apparaat, vele criminele illegalen,  gevoegd bij de nabijheid van de zware rail infrastructuur die uitmondt in een architectonisch, onveilig en unheimisch monster dat Zuidstation heet, zorgt ervoor dat de mogelijkheid en potentie voor kapitaalkrachtige Brusselaars om hier ook maar een begin van een prettig woonmilieu te creeren, en de buurt grondig te revitaliseren door het opknappen van de historische panden, heel erg klein blijft.
st gilles maison
 Sint Gillis , de wijk in Brussel waar iedereen twintig jaar geleden van zei dat het hier zou gaan gebeuren. Een gemeente met maar liefst zeven (!) metrostations. Een gemeente met straten vol met interessante architectuur. Een gemeente met een van de grootste HSL (TGV) stations op een steenworp afstand. Een gemeente met een waarlijk briljant gemeentehuis. Een gemeente die zou profiteren van haar ligging naast het chique Louizaplein. En zou profiteren van de opkomst en bloei van het Brussel binnen de vijfhoek (de Lemmonierlaan en de Stalingradlaan zouden een prachtige entree zijn geworden tot het bloeiende Brusselse centrum)  .  Hier in Sint Gillis zou een versleten gebied worden gerenoveerd en getransformeerd tot een welvarende, vibrerende en hippe wijk. Hier zouden de goed verdienende young urban professionals zich massaal gaan vestigen. Hier zouden allemaal kleine creatieve bedrijfjes gaan ontstaan met veel werkgelegenheid. Hier zou een nieuw toeristische magneet ontstaan, met allemaal leuke originale winkels tegen de achtergrond van de fin de siecle architectuur. Het zou een ode worden aan Victor Horta zelf, die hier lange tijd woonde en diverse art nouveau huizen ontwierp. Maar het is niet gebeurd.
Integendeel, grote delen van Sint Gillis zijn smerig, in veel straten voelt men de spanning, veel panden staan er verwaarloosd bij,  alle straten zijn overvol met autoverkeer, een kwart van de beroepsbevolking is werkloos (2008) ,en de nieuwe bouwprojecten dichtbij het Zuidstation hadden een prachtige entree moeten en kunnen vormen voor de aankomende treinreizigers, maar zijn door de compromissen, te weinig geld, halfbakken architectuur, en oeverloze politieke discussies, een totale mislukking geworden. De injectie die de zone rond het Zuidstation aan Sint Gillis (maar ook aan Kuregem) had kunnen geven is uitgebleven. Sterker het effect is negatief door elk gebrek aan enige stedebouwkundige moed. En de buur Brussel-stad bleef een moeilijke en onveilige (woon)zone. En het relatieve verval van het Louizaplein en de buurt daar omheen zette vrolijk door in de jaren 90 en 00.
Aan een aantal oorzaken van de degeneratie van St Gillis kon de gemeente niets doen. Het feit dat buurgebieden (Brussel-pentagon en Louiza) niet uit de verf kwamen , kunnen we de bestuurders van St Gillis niet verwijten. Maar wel dat er geen grote ondergrondse parkeergarages kwamen, geen meerdere voetgangerszones, geen brede trottoirs met mooi straatmeubilair, geen tunnels voor het doorstromende verkeer, geen internationale en hoogwaardige architectonische verpakking van het super HSL knooppunt van het Zuidstation en haar omgeving,   geen verordening die de verloedering van de woonpanden tegen gaat, en last but zeker not least geen keiharde aanpak van de criminaliteit in de wijk door politie en justitie.
st gilles maison1
Sint Gillis is een voorbeeld van de multiculturele samenleving  met de Franse taal als lingua franca. Een minderheid van de bewoners in Sint Gillis spreekt Frans thuis, maar op straat en op school en in andere officiele contacten in het openbare leven is het Frans absoluut dominant.
Officieel is ongeveer 43 procent buitenlander.  Maar met "snel-Belgen" en  illegalen (schatting 8000) houden  de Saint-Gilles watchers het al snel op tussen de 60 en 70 procent vreemdelingen. Sint Gillis is daarmee een wijk geworden in het Brusselse die voorop loopt met het verdwijnen van de autochtone Belg uit het straatbeeld. Van de 45.000 inwoners zijn er maar liefst meer dan 13.000 Europese buitenlanders. Velen van hen uit het voormalige oostblok. De meer dan zes procent sub-sahara Afrikanen mogen ook opvallend worden genoemd, zeker voor Brusselse begrippen.
st gilles maison2
De onvermijdelijke Charles Picque is burgemeester van Sint Gillis. Hij is tevens de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een cumulatie van functies die in Belgie vreemd genoeg volstrekt acceptabel is. Picque heeft een erg negatieve pers in Vlaanderen, maar het moet gezegd dat deze in Etterbeek geboren (1948) socialist , een van de weinige Brusselse politici is die er in slaagt om op een hoog abstractie niveau de huidige politieke situatie in Belgie en haar dynamiek in een Europese samenhang met al de voorkomende subtiliteiten te analyseren en te ontrafelen, en voorts deze een vertaling te geven naar concrete beleidsmaatregelen (ontwikkeling EU gebouwen) of  het entameren van richtinggevende discussies in functie van de ontwikkeling en bloei van Brussel
Picque is een scherpzinnig strateeg die beter verdient dan de meedogenloze kritiek uit Vlaamse hoek (niet zozeer overigens van de Vlaamse toppolitici).  Zijn lidmaatschap van de PS (Parti Socialiste) is daar voor een groot deel debet aan. Als Brusselaar lijkt Picque fundamenteel te geloven in een multiculturele stad binnen een federaal Europa.
Het feit dat Picque een politiek-strategisch zwaargewicht is (samen met Moureaux) die met name Brussel vertegenwoordigt, maakt ook dat hij zeer weinig tijd en zin heeft om zich met zijn eigen gemeente te bemoeien. Hij mag dan ook zeker medeverantwoordelijk worden gesteld voor de verloedering in alle opzichten van meerdere delen van de gemeente Sint Gillis.
st gillis maison3

© 2008 Estaval


sint-gillis-locatie

stgillistaal
legendae