logo braine l'alleud
bxlmaplogo braine.nl estaval1
coq nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Eigenbrakel
Links
Contact
braine-wapen
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
Braine-butte
Braine L'Alleud, in het Nederlands Eigenbrakel,  maakt integraal deel uit van de enorme Brusselse conurbatie die zich zuidwaarts tot voorbij Waterloo uitstrekt. Voor een groot deel een echte suburb met duizenden huizen op een plotje. Behoorlijk ver van Brussel verwijderd dus minder duur dan vergelijkbare huizen dichter bij de hoofdstad gelegen. Braine is dan vooral een suburb waar de middenklasse nog een kans heeft om in Brussel of haar periferie een vrijstaande woning te bemachtigen. Het percentage vreemdelingen is vrij laag in Braine. Voor wat betreft Europese vreemdelingen betekent dit dat de prijsopdrijvings-effect zoals in het naburige Waterloo of La Hulpe nog niet zo groot is. En voor wat betreft het lage percentage  lage-inkomens vreemdelingen geldt dat dat voor de franstalige witte middenklasse een relatief goedkope en aantrekkelijke woonomgeving oplevert.
Met zo'n 37.000 inwoners is Braine een van de grotere gemeentes in de periferie van Brussel.
braine-maison
Ondanks dat  Braine l'Alleud een behoorlijke omvang heeft zijn de winkelvoorzieningen ondermaats in kwalitatief en kwantitatief opzicht. Braine beschikt wel over een NMBS/SNCB station dat een directe verbinding met Brussel heeft. De aansluiting op het autosnelwegnet (E19 en Ring-Oost) is op zich goed, maar het feit dat Braine in feite de laatste echte suburb is ten zuiden van Brussel, zorgt ervoor dat tijdens de spitsuren de hoofstad zeer moeilijk bereikbaar is per auto. De uitvalswegen naar het zuiden zijn veel minder overbelast en de verbinding met Charleroi en Lille (Rijsel) is dan ook gemakkelijk en snel. 
braine-mairie
Vincent Scourneau mag zich de burgemeester noemen van Braine en leidt een coalitie van  socialisten en liberalen. Braine heeft een uitgesproken liberaal profiel(MR) net als de rest van Waals Brabant. De gemeente is dan ook erg gefocused op het creeren van (hoogwaardige)arbeidsplaatsen en daardoor het scheppen van  voldoende arbeidsplaatsen.
braine-maison4
braine-maison3

© 2008 Estaval

brainlocatie

brainetaal

legenda