logo asse
bxlmaplogo   estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in  Asse
Links
Contact
assevlag
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
asse-maison3
Asse is een uit de kluiten gewassen gemeente ten  westen van Brussel. Met bijna 30.000 inwoners blijkt deze suburb een  belangrijk toevloedsgebied voor migranten uit de hoofdstad. Een gedeelte van de gemeente ligt binnen de Ring (Zellik-oost).
De opzet is het principe van de  rijwoningen in alle soorten en maten in de dorpskernen en daarom heen villa verkavelingen. Het andere typisch Vlaamse stedebouwkundige principe dat we terugvinden in Asse is het warrige stratenpatroon en de ongeorganiseerde, bijna spontane, uitleg van de bebouwde kom. Deze rommeligheid wordt versterkt doordat de woningen in een straat zich menigmaal op een verschillend onderhoudsniveau bevinden. De attractiviteit van Asse bestaat voornamelijk uit de nabijheid tot Brussel en de relatief lage huizenprijzen.
asse-maison
Vooral deelgebied Zellik heeft een zeer snelle toegang tot de Ring door de aansluiting "Asse-Zellik". De Pontbeek bypass heeft verlichting gebracht voor bewoners langs de Brusselsesteenweg (die in Brussel overgaat in Chausse de Gand/Gentse Steenweg), maar het is te weinig om te spreken van een goede oplossing voor de verkeerscongestie in Asse in het algemeen,  omdat ze zich na Zellik al weer samenvoegt met de Brusselsesteenweg waardoor deze weg een enorme hoeveelheid verkeer moet blijven verwerken. Onprettig voor de automobilist, onprettig voor de omwonenden. Het feit dat de samenwerking met Brussel, en in het bijzonder de gemeente Ganshoren bar slecht is, leidt ertoe dat de Pontbeeklaan  doodloopt op de gemeentegrens van Ganshoren.
asse-maison1
Asse is lang een forenzen gemeente geweest van Vlamingen die Brussel (vooral de westelijke gedeeltes) waren ontvlucht. Sinds de jaren negentig is er een stevige immigratie van Franstalige Belgen op gang gekomen, aangetrokken door de ruimte, de veiligheid en de lage huizenprijzen . Na de eeuwwisseling vindt er een, vooralsnog langzame, inwijking  plaats van vooral tweede generatie genaturaliseerde Belgen. Het grootste deel Franstalig, maar ook een gedeelte potentieel Nederlandstalig doordat de kinderen al in Brussel van het Nederlandstalige onderwijs genoten.
Het aantal Europese buitenlanders is, zoals aan deze kant van Brussel is te verwachten, laag. Asse is een zeer Belgische gemeente in die zin. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het aantal buitenlanders binnen afzienbare sterk zal stijgen in  Asse.
asse-maison2
De burgemeester van  Zellik is de christendemocraat en bankier Koen van Elsen (CD&V). Hij staat aan het hoofd van een coalitie met christen-democraten, nationalisten (NV-A)  en lokale Vlaamse partijen. Hij is tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Haviland (bezoldigd)
Eén van de bekendste geboren Zellikenaren is de voormalige voetbalspits Gilles de Bilde.
asse-maison4

© 2008 Estaval


asselocatie

assetaal

legenda