logo-auderghem
bxlmaplogo auderghem.nl estaval1
nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in  Oudergem
Links
Contact
oudergemwapen

Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
sat-auderghem2
Oudergem zoals Auderghem in het Nederlands wordt genoemd is een welvarende Brusselse gemeente in het oosten van de stad tegen het Zonienwoud aan. Door de toestroom van de Brusselse bourgeoisie in de jaren 60 en 70 werd het karakter na deze tijd uitgesproken chique en franstalig. In de jaren 80 begon een stroom Eurocraten en hun aanhang Oudergem te ontdekken, wat er toe leidde dat hele buurten binnen Oudergem nu een internationaal karakter hebben gekregen, en dat de woningvoorraad mede daardoor op deze plaatsen een enorme opwaardering heeft meegemaakt.  Het feit dat zeer veel zogenoemde fontionnaires Oudergem als uitvalsbasis hebben uitgezocht heeft voor de gemeentefinancien de vervelende bijkomstigheid dat deze Euro-werknemers zijn vrijgesteld van belastingen dus ondanks hun zeer hoge salaris geen directe bijdrage leveren aan de gemeentekas via een loonafdracht. Wel brengen zij natuurlijk een bestedingspatroon met zich mee waar de huizenmarkt en de middenstand direct van profiteren. Iets dat uiteindelijk ook weer een meerwaarde voor de gemeente zelf oplevert. 
metro
Oudergem telt rond de 30.000 inwoners en groeit weer gestaag sinds het dieptepunt met 28.000 inwoners werd bereikt aan het einde van de jaren negentig.
Voor wat betreft de verbindingen, is de Waverse steenweg, een autosnelweg richting Waver, een razendsnelle uitvalsweg naar de Ring voor de inwoners van Oudergem. Het openbaar vervoer biedt  met vijf  metrostations, te weten  Hankar, Delta, Beaulieu, Demey, en Hermann-Debroux, een comfortabele verbinding met het centrum van Brussel en het Eurokwartier.
Oudergem ligt net buiten de daal-corridor van het vliegverkeer op Zaventem. De stijg routes overkruisen soms wel Oudergem, maar vaak zijn de vliegmachines dan al dermate op hoogte dat de overlast minimaal is.
audermaison
Oudergem kent binnen haar gemeentegrenzen verschillende stedelijke biotopen. De ultra chique buurt van Sainte Anne, de rommelige en lawaaierige buurt rond de Waversesteenweg (Chaussee de Wavre) ten westen van de Vorstlaan (Boulevard du Souverain), de witgeverfde driegevel woningen in Prinsenpark, en het grensgebied met Sint Pieters Woluwe (Chant d'Oiseau)  dat vele prachtige ruime bel-etages herbergt.
De gentrificatie is in de afrondende fase in een aantal buurten van Oudergem, maar om de Waversesteenweg zone ooit aantrekkelijk te krijgen als woon -en leefgebied zal dit een rigoreuze transformatie door de overheden vergen.
audermaison1
De vele niet-Belgische  Europeanen in Oudergem stemmen, zoals tot nog toe gebruikelijk in Brussel, niet of nauwelijks. De Franstalige Belgische bourgeoisie die zijn achtergebleven in Oudergem, hebben dan ook politiek gezien vrij spel. Het FDF heeft  via de LB (Liste Bourgmestre) een absolute meerderheid. Ondanks haar radicaal francofone karakter, merkt de inwoner weinig van Nederlands vijandig beleid, moet gezegd. Integendeel op het gemeentehuis kan men bij de meeste ambtenaren uitstekend terecht in het Nederlands. Ook de gemeentelijke website is prettig leesbaar en drietalig (Engels is in de maak). Voeg daarbij het feit dat vrijwel de complete FDF top haar kinderen naar het Nederlandse onderwijs (zoals bijvoorbeeld de absolute top-school het Lutgardis College)  stuurt, en we kunnen de conclusie trekken dat het met het door veel Vlamingen per definitie veronderstalde radicale karakter van de FDF wel meevalt, althans op lokaal niveau.
Om de aanzwellende stroom niet-Belgen politiek te integreren zal de LB/FDF, onder leiding van burgemeester Didier Gosuin, de komende jaren erg haar best moeten doen om de dreiging van de opkomst van een politieke organisatie door stemgerechtigde buitenlanders af te wenden, en zo haar machtspositie te behouden in de toekomst.

© 2008 Estaval


auderglocatie1

auderghemtaal

legendae