logo huldenberg
bxlmaplogo huldenberg.nl estaval1
leeuwvlagvlbrabant nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag
Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Huldenberg
Links
Contact
vlag-huldenberg

Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
huldenbergpic
Huldenberg is een gemeente ten zuidoosten van Brussel. Nog steeds zeer Vlaams en rustig. Hier begint de echte provincie, zo lijkt het. Bossen, weilanden met grazende koeien, lieflijk glooiende heuvels, en hier en daar zelfs wijnranken.
Huldenberg bestaat uit vijf kleine kernen: Huldenberg, Neerijse, Loonbeek, Ottenburg, Sint-Agatha-Rode. Geen van deze kernen telt meer dan 3000 inwoners. We kunnen met recht Huldenberg dan ook als zeer landelijk omschrijven.
Niet teveel lintbebouwing, niet al te grote verkavelingsgebieden met villa's, maar kleine historische dorpskernen rond de onvermijdelijke kerk.
Het nadeel van deze plattelands-idylle is dat er zeer weinig voorzieningen plaatselijk voorhanden zijn, integendeel langzaam verdwijnen overgebleven middenstanders uit het straatbeeld. De basisscholen in Huldenberg staan goed bekend, maar voor secundair onderwijs zijn de leerlingen op buurgemeenten aangewezen.
hulden-maison
De kernen van de gemeente Huldenberg zijn bij uitstek geschikt voor hen die zeer veel prijs stellen op rust. De verschillende karakteristieken van de kernen zijn beschreven onder de noemer "wijken". Huldenberg is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer en 's ochtend op kantoortijden naar het werk in Brussel is geen onverdeeld genoegen. Voor hen die vanuit hun huis kunnen werken en hun werkuitstapjes buiten de spits kunnen plannen, kan Huldenberg dichtbij een ideale locatie komen.
Rust en landschapsschoon. Ruime kavels, lagere vierkante meterprijzen, en toch de nabijheid van de hoofdstad van Europa met al haar mogelijkheden, banen, en voorzieningen. Een, voor een gemeente in de Brusselse Rand althans, stabiel politiek klimaat.
De woningvoorraad is grofweg te verdelen in twee groepen: Dorpswoningen in rij en vrijstaande woningen op vaak grote kavels. Door de niveauverschillen in de gemeente is het zaak te letten op hoe de woning is gelocaliseerd ten opzichte van  andere huizen, met betrekking tot uitzicht en waterafvoer. Ook zijn vlakke kavels niet altijd een evidentie.
hulden-maison1
De burgemeester van Huldenberg is Marc Verheyden die een coalitie van CD&V, NVA, en SP.A leidt. De gemeente politiek van Huldenberg is door de bank genomen gezapig te noemen, een risicoloze bijbaan. Dit kan veranderen als er in 2012 de UNION of de FDF gaat participeren. Zij moeten zeker in staat zijn  tot twee zetels bij de traditionele Vlaamse partijen weg te kapen. Ook het Vlaams Belang (als reactie hierop?) overweegt een deelname aan de verkiezingsstrijd en zou al met de voorbereidingen hiervoor bezig zijn.
Gezien het feit dat het aantal buitenlanders tot nog toe slechts ongeveer zes en half procent van de populatie uitmaakt (maar stijgende), en gezien het feit dat het aantal Franstaligen in Huldenberg schommelt rond de zes procent en niet meer stijgt, mogen we aannemen dat de politieke onrust, die we elders in de Rand waarnemen door de deelname van Franstalige partijen en de bijbehorende claims, binnen de perken blijft, omdat Huldenberg een enorme meerderheid Vlamingen herbergt, en het er niet naar uitziet dat hier binnen afzienbare tijd een drastische verandering in gaat komen. Het relatieve isolement van Huldenberg doet hier blijkbaar zijn werk. Een ander factor is dat Huldenberg, net als Tervuren,  geen deel uitmaakt van het politiek gevoelige Brussel-Halle-Vilvoorde kies-arrondissement, maar valt onder het Leuvense arrondissement.
Ook het feit dat het prijsniveau op de huizenmarkt in Huldenberg behoorlijk onder dat van de Oost-Rand ligt met als gevolg dat we een constante inwijking zien van Vlamingen uit de Oost-Rand.
Een ander opvallend verschijnsel in de lokale politiek is de rijzende ster van gravin Katia della Faille de Leverghem, die uitkomt voor de VLD, en ook een zetel bekleedt in de Kamer van het Nationale Parlement. Het feit dat Katia uit een franskiljons milieu uit het Antwerpse komt is voor een partij als de VLD niet ongewoon, maar zou enige bedenkingen kunnen oproepen in Huldenberg eens de Franstaligen politiek geactiveerd en vertegenwoordigd zijn op gemeenteniveau.
hulden-katia

© 2008 Estaval

huldenberglocatie

huldenbergtaal

legendaE