logo-watermael-boitsfort
bxlmaplogo watermael-boitsfort.nl estaval1
iris nlvlagduitsvlagfrvlagengelsvlag

Geschiedenis
Statistiek
Wijken
Foto's
Onroerend Goed
Politiek
Leven in Watermael
Links
Contact
watermschild
Oost:
- Tervuren
- Kraainem
- Sterrebeek
- Overijse
- Wavre
- Huldenberg
- Bertem
- Wezembeek-Oppem

Zuid:
- Hoeilaart
- Sint-Genesius-Rode
- Lasne
Drogenbos
- Linkebeek
- Braine l'Alleud
- Beersel
- La Hulpe
- Waterloo
- Rixensart

Brussel:
Woluwe
- Etterbeek
- Auderghem
- Evere
- Uccle
- Watermael-Boitsfort
- Ixelles
- Saint Gilles
- Koekelberg
- Schaerbeek
- Jette

Noord:
- Vilvoorde
- Meise
Grimbergen
- Machelen
- Zaventem

West:

- Wemmel
- Sint-Pieters-Leeuw
- Asse
- Dilbeek
sat-watermael2
Watermaal-Bosvoorde, ofwel Watermael-Boitsfort in het Frans, is een gerieflijke gemeente tegen het Zonienwoud aan in het zuidoosten van Brussel. Er is een soort van centrum gecreeerd rond de Keym plaats (Place Keym). Iets dat overigens rustig als mislukt kan worden beschouwd. Dit is een geforceerd stedebouwkundig samenraapsel dat alleen maar in stand wordt gehouden door het feit dat er nu eenmaal veel koopkracht in de buurt woont. Keym is bepaald geen aantrekkelijk plein, alhoewel sommige zijstraten, hoewel druk met verkeer, er architectonisch zeer verzorgd en prettig bijliggen.
Beter winkelen is het op de beroemde zondagmarkt direct naast het gemeentehuis met allerlei exclusieve en minder exclusieve en originele lekkernijen en producten uitgestald in de vele marktkramen.
De "staart" van deze gemeente in het Zonienwoud is een opvallend facet . De Coin du Balai (Bezemhoek), daar waar vroeger bezems werden geproduceerd, is een steeds populairder wordend uitstulpsel dat aan alle kanten omringd wordt door bos.
waterm-maison4
Watermaal dat altijd aan de buitenkant van Brussel lag  kende de grote bevolkingsgroei in de jaren 20 van de vorige eeuw. De bevolking verdubbelde toen bijna naar 20.000 in 1932. Daarna steeg het langzaam doornaar de 25.000 inwoners. Een aantal waar het vandaag de dag nog steeds rond schommelt.
Een bezienswaardigheid is de in de jaren dertig door architect Jean-Jules Eggerinx en stedebouwkundige Louis Swaelmen gebouwde tuinsteden Floreal en Le-Logis (cite-jardin Floreal). Kleine grijs gemetselde romantische huizen , dicht op elkaar gebouwd , buiten de toenmalige bebouwde kom en tegen de hellingen van de  Woluwe vallei aan. Dit alles werd toentertijd gedaan vanuit het socialistische gedachtengoed om de arbeiders te verheffen. Nu zijn deze cite's gewilde sociale woningbouw met lage huurprijzen. Politici, de burgemeester zelf niet in het minst, pronken graag met deze goedkope woningvoorraad. Maar de werkelijkheid is dat daadwerkelijke toegang tot een dergelijke goedkope woning  slechts mogelijk is door ofwel connecties, ofwel zeer lang op de wachtlijst van corporatie SC Floreal te bivakkeren. Het  lijkt de corporatie en de zeer actieve bewonersvereniging "Vivre a Floreal"  in ieder geval gelukt om migranten te weren. Eigenaren van een pand in een van deze wijken, een eenvoudig en niet al te groot huis in deze populaire wijk kost al gauw 300.000 Euro, hoeven geen Kadastraal Inkomen te betalen voor hun woning daar deze panden geklasseerd zijn. De tuinwijken van Watermaal-Bosvoorde zijn hele aangename woongebieden en tevens interessante wijken voor architectuur-toeristen geworden, maar met echte sociale woningbouw heeft het niet veel meeer te maken.
waterm-maison2
Iets meer dan een kwart van de bevolking van Watermaal-Bosvoorde is ouder dan 60. De komende jaren moet dit gedeelte van de bevolking van Watermaal dan ook "vervangen" worden. Een hevige internationalisering van Watermaal lijkt dan ook aanstaande.
Vooralsnog kent Watermaal een opvallend laag percentage buitenlanders. Uiteraard is het kopen van een woning te duur voor veel migranten uit arme landen, en wordt de sociale woningbouw effectief afgeschermd voor migranten uit deze zelfde groep. Watermaal-Bosvoorde is dan ook een erg wit (blank) stadsdeel. Europese buitenlanders die we hier in grote getale zouden mogen verwachten hebben misschien deze gemeente nog niet helemaal ontdekt.
Feit is dat de bereikbaarheid van Bosvoorde te wensen overlaat.  Via de Vorstlaan kan het autoverkeer nog redelijk makkelijk de Ring bereiken, maar de wegen naar de arbeidscentra zoals het Eurodistrict en Zaventem zijn filegevoelig. Watermael krijgt met het GEN project een verbeterde spoorverbinding met de stad. Twee NMBS stations met een aansluiting op station Schuman. Het dichtstbijzijnde metrostation ligt in de gemeente Auderghem (Hermann Debroux), maar zal vroeg of laat verlengd gaan worden over de Vorstlaan door naar de Delleurlaan en in ieder geval tot station Bosvoorde. Verlenging van de metro zou een enorme verdere boost betekenen voor deze nu al populaire residentiele gemeente. Het zou ook een verdere europeanisering in kunnen luiden zoals we die hebben gezien in de Woluwes. Alles wijst erop dat de conservatieve gemeenteraad van het francofone bastion op deze verdere en intensievere internationalisering niet zit te wachten. Het zou dan ook niet verbazingwekkend zijn als het verzet tegen een verlenging van de metrolijn uiteindelijk juist uit de gemeente zelf komt.
waterm-maison5
De burgemeester van Watermaal is al sinds 1994 Martine Payfa van het FDF (Front du Francophones). Zij volgde haar moeder Andree Payfa-Fosseprez op. Dit volgens een dubieuze gewoonte die aan beide kanten van de taalgrens in Belgie de rigeur is; kinderen van toppolitici worden zelf ook toppolitici. Even leek het erop dat er ook een dochter van Martine Payfa in de gemeenteraad van Watermaal-Bosvoorde zou zetelen, maar Alice Payfa is een volle nicht van de burgemeester. Alice, die overigens actief is voor de MR en niet voor de FDF zoals tante Martine, verhuisde in 2007 alweer naar Elsene. Een verhuizing waarna zij een boekje open deed over de plaatselijke Watermaalse politiek. "Slaapverwekkend" noemde ze die, en " gericht op het voeren van persoonlijke politieke oorlogjes om privebelangen veilig te stellen".
Begin 2008 nam de enige Vlaamse schepen: Annemie Vermeylen om persoonlijke redenen ontslag. Menigeen dacht gescchokt door de besmuikte manier waarop de sympathieke GROEN-schepen haar afscheid aankondigde dat het wel eens een vervelend lichamelijk probleem kon betreffen. Later bleek dat Annemie het grote geld aangeboden had gekregen van een energie-turbinebedrijf , en vanuit haar politieke achtergrond  achtte ze het verstandig om daar geheimzinnig over te doen.
waterm-maison3

© 2008 Estaval

watermlocatie

watermaeltaal
legendae